салати   закуски   супи   вечеря   десерти   торти   швидко   мультиварка   заготовки

Желейні яйця до Великодня

8 квітня 2015


Желе (від французьке gelee - гель, холодець, желе) - це десертне блюдо, яке готується на основі фруктово-ягідних соків, молока, вина та ін. Продуктів у процесі їх варіння з цукром, з додаванням невеликої кількості речовин, що надають желе студнеобразную консистенцію після його охолодження (пектину, желатину і ін.).

Желе - однозначно холодний десерт. Найчастіше для його приготування використовують саме желатин. Так, не всім відомо, що желатин має тваринне походження. Це можуть бути витяжки з сухожиль, кісток та ін. Частин тіла тварин. Тому желатин дуже корисний при захворюваннях суглобів і артритах.

У кожному разі під час приготування желе необхідно точно слідувати рецептурою та інструкції на упаковці, інакше ваш десерт може мати неприємний присмак або взагалі не застигнути.

В цілому це шалено смачне і улюблене багатьма (не тільки дітьми, а й дорослими) солодке частування, яке при бажанні можна зробити максимально корисним і низькокалорійним! А щоб зробити це блюдо ще більш привабливим і апетитним, ви можете приготувати його у формі курячих яєць!

Щоб приготувати желе в яєчній шкаралупі, вам знадобиться:

курячі яйця-12 шт.
желе жовте - 1 упаковка (желе продається порошком)
желе зелене - 1 упаковка
желе червоне - 1 упаковка
фрукти (за смаком) - для прикраси

Як приготувати желе в яєчній шкаралупі або яйця з сюрпризом:

1. Перш за все, відзначимо, що для приготування цього незвичайного страви нам доведеться озброїтися відповідним інвентарем. Так, будьте готові до того, що вам знадобиться: ніж або вилка, каструлька, мисочка, ст. ложка, підставки для яєць, блюдо сервіровки (глибоке або плоске) або кошик.
А тепер приступаємо і до самого приготуванню яєць з сюрпризом. Насамперед нам потрібно звільнити курячі яйця від нутрощів, щоб залишилася одна тільки яєчна шкаралупа. Спочатку яйця необхідно дуже ретельно і максимально акуратно вимити під теплою проточною водою (робимо це виключно перед безпосереднім використанням).
2. Далі робимо за допомогою ножа або виделки в шкаралупі (з тупого кінця яйця) маленький отвір, через яке виливаємо білок і жовток в яку-небудь ємність (вони нам вже не знадобляться). Проробляємо аналогічні процедури з рештою яйцями.
Після цього кожну шкаралупу від яєць необхідно ретельно промити зсередини під струменем проточної води, а потім дати їм час просушитися.
3. Тепер же приступаємо до приготування самого желе. Потрібно відзначити, що існує кілька способів його приготування (наприклад, желе на желатині, желе на пектине, желе з агар-агару і т.д.). Тому, вибираємо найбільш підходящий для вас варіант, і готуємо желе відповідно інструкції.
4. Розливаємо желе по нашим підготовленим формочках з яєчної шкаралупи. Робимо це дуже акуратно, відразу після того, як желе буде готове. Наповнені формочки виставляємо в заздалегідь встановлені підставки (спеціальні лоточки для яєць).
Спочатку ви можете приготувати желе одного кольору, після чого відразу ж розлийте його по яєчним шкаралупах, і тільки після цього - іншого кольору, щоб желе не встигало застигнути в каструлі.
5. Потім відправляємо підставку з яйцями (точніше з желе в шкаралупі) в холодильник, приблизно на 2-3 годинки, щоб желе повністю застигло. Перед подачею яйця необхідно спочатку обдати гарячою водою, а потім акуратно очистити від яєчної шкаралупи і знову викласти в підставки для яєць.
Або, подаючи таке блюдо до святкового столу, ви можете викласти яйця в гарне блюдо (або кошик) і прикрасити їх свіжими яскравими фруктами (це може бути виноград, яблука або ж цитрусові). Однак перед цим фрукти потрібно ретельно промити і просушити від води, а після нарізати акуратними шматочками. Виходить дуже красиво, барвисто і незвично!
Таке желе краще з'їсти відразу, поки воно не встигло розтанути.

Всім смачного і відмінного настрою!

Поради:
- Шкаралупу від яєць необхідно промивати дуже ретельно і не менше 10-15 разів, вливаючи-виливаючи воду поперемінно, інакше желе просто не вийде правильної форми (і взагалі може не тримати свою форму).
- Якщо отвір в шкаралупі у вас вийшло занадто маленьким і згодом цього жовток не може витекти, тоді не поспішайте збільшити його, інакше шкаралупа просто-напросто може розколотися навпіл. В даному випадку просто проткніть ножем жовток і, таким чином, його буде легше витягти з шкаралупи.
- Якщо у вас не знайшлося спеціальних підставок (лотків) для яєць, тоді своє сформоване желе ви можете помістити в звичайні чарки, або невеликі стаканчики.
- Таке желе можна зробити ще більш цікавим, просто додавши до нього дрібні ягідки, які можна влити разом з гарячим желе в шкаралупу, однак найкраще їх попередньо подрібнити за допомогою блендера.
- Не здумайте викидати вміст яєчної шкаралупи (жовток і білок), його можна запросто використовувати для приготування різних страв, при цьому довго зберігати жовтки і білки без шкаралупи не варто (краще використовуйте їх протягом доби).

Желе на желатині

Найчастіше, желе готують з желатину, що являє собою якийсь безбарвний, без смаку і запаху загущувач, який при розведенні в гарячій воді (але не киплячою!) І наступному охолодженні знаходить форму желе.

У сучасній кулінарії желатин в основному використовують як загусник і стабілізатора для десертів, морозива, зефіру, желе і заливного. А ще, це теж варто відзначити, желатин на сьогоднішній день використовується у фармацевтичній і косметичній промисловості.

Так, желатин є джерелом різних корисних органічних сполук, таких, наприклад, як амінокислоти, вуглеводи, а також вітаміни групи В. При цьому він не містить ніяких жирів, холестерину, будь-яких добавок і, як наслідок, легко засвоюється організмом.
Ну, а готувати з желатину різні страви (будь-то солодкі десерти або заливне з м'яса) - це справжнє задоволення! Все виходить дуже швидко, легко і просто!

Щоб приготувати желе на желатині, вам знадобиться:

фруктовий сік (або ягідний компот) - 500 г
желатин - 2 ст. л.

Як приготувати желе на желатині:

1. Кожен рецепт приготування желе на основі желатину починається з підготовки даної речовини. Цей етап в жодному разі пропускати не можна, оскільки саме він забезпечує застигання і особливу структуру готового ласощів.
Тому спочатку замочуємо желатин в необхідній кількості рідини (води). Діємо строго тим вказівкам, що вказані на упаковці (дотримуємося не тільки кількість необхідної води, але й час замочування). Зверніть увагу, желатин може бути звичайним або швидкорозчинним, а значить, замочувати його необхідно відповідно або 40, або 5хвилин.
2. Поки гранули желатину розбухають, ми в цей час приступаємо до наступного етапу. Тобто, займемося підготовкою головного вкусообразующего інгредієнта. Це може бути фруктовий сік, морс, компот, або навіть просто солодкий чай, какао або кави.
Дуже легко готується фруктове желе з соку (можна використовувати як магазинний, так і свіжовичавлений). Останній потрібно проварити після закипання протягом 5-7 хвилин на повільному вогні, а після додати за смаком цукор (і прогріти всі разом до повного розчинення цукру). А ось для соку з пачки цю дію проводити не потрібно.
3. Далі потрібно розігріти набряклий желатин. Для цього відправляємо каструльку з желатином на дуже повільний вогонь і доводимо його практично до кипіння, не перестаючи помішувати. Як тільки желатин повністю розчиниться (і на дні почнуть з'являтися невеликі вихори, провісники бульбашок), тут же знімаємо каструльку з плити.
4. Тепер же з'єднуємо в окремому посуді прозору гарячу желатинову суміш разом з фруктовим соком (або іншим смаковим наповнювачем) і ретельно їх перемішуємо. Потім залишаємо охолоджуватися при кімнатній температурі.
5. Після цього починаємо акуратно розливати желатинову суміш по формах, які потім відразу відправляємо в холодильник (а не в морозильну камеру!) До застигання желе.
Не забувайте про те, що цей простий і невигадливий спосіб приготування желе дає можливість експериментувати зі смаком, кольором і подачею. Тому, спробуйте приготувати желе з різних соків, ягідних компотів, молока і т. П.

Желе на пектине

Пектин (від грец. Pektos - застиглий, що згорнувся) являє собою якесь склеює речовина, що має рослинне походження. У природі він міститься в рослинній сировині, овочах, коренеплодах, плодах і т.п.

У промислових умовах пектин виробляють в 2 формах - рідкої і порошкової. Однак в рецептах дані форми не можуть бути взаємозамінні. Так, від форми пектину залежатимуть правила змішування продуктів: наприклад, порошковий пектин змішується тільки зі свіжими холодними фруктами або соком, а ось рідкий додають в зварений гарячий продукт.
При цьому варто пам'ятати про те, що промисловий пектин різниться і за своїм желюючий властивостям. Тому, щоб готовий продукт вийшов хорошої якості (однорідним), необхідно строго слідувати тим рекомендаціям, що вказані на кожній конкретній упаковці. А ще не бажано використовувати прострочений пектин, оскільки з часом у нього пропадають практично всі желюючий властивості.

Готуючи джем, желе, або мармелад необхідно брати ягоди і фрукти в тому обсязі, що зазначений на упаковці, так як збільшення їх кількості призведе до більш м'якої консистенції страви. Окремо варто підкреслити і те, що можна переварити джем або желе на основі промислового пектину, тому що від тривалого впливу досить високих температур він втратить свої желюючий властивості. Таким чином, страви з пектином повинні готуватися швидко і на сильному вогні, ну, а щоб рідина не пригоріла, під час варіння її необхідно постійно перемішувати. Не варто зберігати джеми і желе, приготовані з використанням пектину, в дуже великих ємностях, тому що від цього продукт розм'якшується.

В цілому, процес приготування желейних десертів на основі пектину, відрізняється своєю легкістю і швидкістю, тому з ним легко впорається кожна господиня!

Щоб приготувати желе на пектине, вам знадобиться:

пектин - 10 г
вода - 400 г
фрукти (за смаком) - 100 г

Як приготувати желе на пектине:

1. Спочатку розводимо пектин в 200 мл звичайної кип'яченої води, перемішуємо їх до тих пір, поки вийшла рідина не придбає консистенцію, що нагадує кисіль.
2. Далі переливаємо іншу частину води в невелику каструльку і сюди ж додаємо попередньо промиті і подрібнені на середні шматочки фрукти або ягоди (будь-які, ваші найулюбленіші). Доводимо все до кипіння. Однак якщо Ви будете використовувати цитрусові або ті ж ягоди, тоді з них спочатку необхідно буде вичавити сік (у воду), а потім вже все разом закип'ятити.
3. Тепер же проціджуємо приготований фруктовий відвар (практично компот) і знову відправляємо його на вогонь (повільний!). Сюди ж вливаємо наш підготовлений пектин і при бажанні додаємо цукор за смаком. А для того, щоб ваше желе вийшло ще більш смачним і цікавим, ви можете додати в нього кілька крапель соку лимона або вина.
Зверніть увагу, щоб при з'єднанні желюючий (пектинової) основи з фруктовою не розпочали утворюватися грудки, дно того посуду, в яку ви виливаєте желе, повинно бути теплим. При цьому не бажано використовувати для приготування желе алюмінієвий посуд, оскільки вона дає кислу реакцію, шкідливу для здоров'я і меняющую смак і колір желе.
4. Ретельно все перемішуємо і вимикаємо вогонь. Розливаємо готову пектинову рідина по формах і відправляємо їх в холодильник до повного застигання желе.

Желе з агар-агару

Агар-агар - це харчовий продукт, що виготовляється шляхом екстрагування з бурих і червоних водоростей, які ростуть в Тихому океані і Білому морі, і утворює щільний холодець у водних розчинах. Тобто, іншими словами це рослинний замінник желатину. На сьогоднішній день агар використовується в кондитерській промисловості для виробництва желе, мармеладу, морозива, при отриманні рибних і м'ясних холодців і т.п.

При цьому варто підкреслити, що водорості, з яких виробляється агар-агар, дуже багаті кальцієм, залізом, йодом та іншими цінними мікроелементами. До того ж, агар-агар абсолютно не калорійно.

Каре ягня з розмарином і хлібними крихтами
Великоднє печиво з шоколадом