салати   закуски   супи   вечеря   десерти   торти   швидко   мультиварка   заготовки

Вегетаріанський грибний суп-пюре

15 квітня 2014


Наваристий, ситний суп займає важливе місце в російській, та й не тільки російської, кухні. Він є основною складовою традиційного російського обіду. Найчастіше супи варять на бульйонах невегетаріанское - на м'ясному, курячому, рибному бульйоні. А як же бути вегетаріанцям? Насправді рецептів вегетаріанських супів існує чимало.

Я хочу запропонувати один з варіантів вегетаріанського грибного супу-пюре. Суп готується з двома видами грибів - свіжими і сушеними, на основі грибного настою, з мигдальним молоком і нутом, який, незважаючи на велику кількість рослинних білків, прекрасно засвоюється організмом. І на відміну від звичайного гороху, нут менше приїдається і не володіє специфічним «гороховим» смаком. Заінтриговані? Тоді вперед!

Щоб приготувати вегетаріанський грибний суп-пюре, вам знадобиться:

цибуля - 1 шт.
часник - 1 зубчик
масло з виноградних кісточок - за смаком
гриби свіжі - 1 ст.
гриби сушені - 1 ст.
чебрець - 1 гілочка
мигдальне молоко - 0,25 ст.
нут - 0,5 ст.
бульйон овочевий - 1 ст.
сіль за смаком
перець чорний мелений - за смаком
фета - для подачі

Як приготувати вегетаріанський грибний суп-пюре:

1. Для початку зауважте, що в інгредієнтах у нас два види грибів - свіжі та сушені. Відразу відкладіть трохи свіжих грибів для гарніру (їх ми приготуємо трохи пізніше).
2. Отже, сушені гриби (беремо на свій смак) перебираємо і заливаємо 2 склянками окропу на 10 хвилин. Потім гриби відкидаємо на друшляк, даємо воді стекти. Промиваємо знову під водою, щоб переконатися, що не залишилося ніяких піщинок. Грибний настій залишаємо, він нам ще знадобиться.
3. Також зверніть увагу - є у нас в інгредієнтах нут. Його потрібно попередньо відварити. Але спочатку потрібно провести з цим «баранячим горохом» певні дії. Нут обов'язково слід замочити у воді. На наші 0,5 чашки гороху знадобиться 1,5-2 чашки води. Нут має властивість добре вбирати в себе рідину, тому, якщо ви заллєте горох меншою кількістю води, її просто може не вистачити. Вода тут потрібна звичайна, кімнатної температури. Не варто замочувати нут гарячою водою, інакше може спрацювати зворотний ефект - під впливом температури частина рослинного білка згорнеться і ущільнить зовнішню оболонку горошин. Напевно ви чули, що можна у воду додати соду, завдяки якій бобові швидше розбухають. Це дійсно так, адже сода якраз і призначена для розм'якшення зовнішньої оболонки. Але не забувайте, що сода не надто корисна для вашого організму, як і будь-яка хімічна речовина. До того ж залишиться ледь помітний содовий присмак, який не кожному сподобається. У нашому блюді нут буде подрібнюватися в пюре, тому ви можете додати соду, на нашу кількість нуту достатньо? чайної ложки соди (я не додавала). Але на майбутнє - якщо нут у вашому планованому блюді після варіння залишатиметься цільним, замочуйте суто в простій воді, без додавання соди. Отже, замочуємо нут на 4-8 годин (дивимося за зовнішнім виглядом, скільки буде потрібно часу), потім рідину зливаємо. Заливаємо горох холодною водою і відправляємо на сильний вогонь, доводимо до кипіння. Потім вогонь зменшуємо до мінімуму, знімаємо по необхідності піну і варимо протягом 1-2 годин. Сіль при варінні не додаємо, вона перешкоджає розм'якшенню нуту. Якщо ви хочете, щоб варений нут у вас вийшов особливо ніжним, в процесі приготування потрібно з нього зняти оболонку. Для цього проваріть нут півгодини, потім злийте воду з нього. Остудіть горох, промивши його холодною водою, потім залийте нут дуже холодною водою і приступайте до звільнення оболонки горошин, лущиться кожну горошину руками. Коли ви очистите всі горошини, воду з шкіркою злийте і долийте нову порцію холодної води і продовжуйте варити нут протягом години.
3. Цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо та нарізаємо невеликими кубиками.
4. Часник очищаємо і подрібнюємо будь-яким способом.
5. Далі беремо сотейник, ставимо на вогонь, розігріваємо в ньому масло з виноградних кісточок. Потім відправляємо в сотейник підготовлений лук з часником і обсмажуємо до прозорості.
6. Свіжі гриби (я брала шампіньйони) гарненько промиваємо та нарізаємо пластинами середньої товщини. Відправляємо їх в сотейник і даємо грибам злегка підрум'янитися.
7. Потім додаємо до них замочені сушені гриби і заливаємо тією водою, в якій вони були. Додаємо овочевий бульйон. Перемішуємо все, доводимо до кипіння і зменшуємо вогонь до середнього.
8. Після цього додаємо подрібнений чебрець, мигдальне молоко і відварений нут. Перемішуємо все і варимо на повільному вогні протягом 30 хвилин.
9. Потім даємо супу охолонути і перетворюємо наш масу в пюре за допомогою блендера. Далі додаємо сіль і перець мелений за смаком.
10. Суп-пюре з грибами готовий. Приготуємо до нього гарнір. Нам знадобиться та частина свіжих грибів, які ми відкладали. Ставимо на вогонь сковороду і на маслі обсмажуємо гриби до золотистого кольору. Солимо і перчимо до смаку.
11. Перед подачею грибний суп-пюре підігріваємо, розливаємо по тарілках, зверху викладаємо гарнір з грибів і посипаємо порційно сиром фета.

Смачного!

Рада: Мигдальне молоко ви можете приготувати самі, в домашніх умовах. Для цього вам знадобиться 125 г мигдалю, вже очищеного від шкаралупи і внутрішньої шкірки. Замочіть мигдаль в холодній воді на ніч. Потім воду злийте, мигдаль подрібніть в блендері, додайте 500 мл кип'яченої води і добре перемішайте. Отриману суміш витримайте при кімнатній температурі близько 15-20 хвилин і процідіть через кілька шарів марлі. Після цього до відфільтрованої суміші додайте ще 500 мл кип'яченої води, перемішайте і нагрійте все до кипіння. У готове молоко додайте 50 г цукру.

Пшеничний суп з капустою калі
Холодна закуска Яйця, фаршировані креветками