салати   закуски   супи   вечеря   десерти   торти   швидко   мультиварка   заготовки

Варення з чорниці з лимоном

20 квітня 2014


У різних регіонах нашої країни чорницю називають по-різному: і ворон-ягода, і черниця, і черніжнік, і навіть чернега. При цьому не всім відомо, що саме ця ягода є рекордсменом за вмістом антоцианінів - найсильніших із усіх природних антиоксидантів, які здатні попереджати розвиток ракових захворювань.

Крім цього, ягоди чорниці містять у своєму складі і дубильні речовини, і корисні цукру, і пектини, і різні кислоти (аскорбінову, яблучну, щавлеву, лимонну), і речовини вітамінного дії, і мікроелементи (залізо, цинк, марганець), які сприятливо впливають на роботу і функціонування всього організму.

Так, давайте ж сьогодні спробуємо приготувати з цієї корисної ягоди дуже незвичайне і безперечно смачне частування, яке так подобається дітям і дорослим - чорничне варення з лимоном на зиму!

Щоб приготувати чорничне варення з лимоном, нам знадобиться:

ягоди чорниці - 1 кг
вода - 300 мл
цукор - 1,5 кг
лимон - 1 шт.

Як приготувати чорничне варення з лимоном:

1. Починаємо приготування варення, як і завжди, з підготовки ягід. Отже, спочатку ретельно перебираємо чорницю (прибираючи все зіпсувалися ягоди), а потім гарненько промиваємо її кілька разів під проточною водою (це найкраще зробити в друшляку, щоб вся зайва вода відразу стікала з ягід).
2. Після цього вже промиті ягоди чорниці потрібно бланшувати. Для цього набираємо в зручну ємність достатню кількість води і відправляємо її на вогонь. Як тільки вода закипить, викладаємо в каструлю підготовлену чорницю і проварюємо її протягом 5-6 хвилин. Так, завдяки цій процедурі ягоди чорниці залишаться цілими і не будуть лопатися під час приготування варення.
Після перекладаємо бланшированную чорницю на друшляк, ну а що залишився від неї відвар зливаємо в окрему каструлю (попередньо процідивши його). Зверніть увагу на те, що нам знадобиться всього 300 мл відвару.
3. Тепер приготуємо на основі відвару з чорниці цукровий сироп. Для цього додаємо в каструлю з відваром вказану кількість цукру, а потім відправляємо каструлю на плиту. Доводимо сироп до кипіння на помірному вогні і уварюємо його до того моменту, поки цукор повністю не розчиниться.
4. У цей час перекладаємо ягоди чорниці в спеціальний таз для варіння варення, а потім заливаємо їх приготованим гарячим цукровим сиропом. Перемішуємо все і доводимо до кипіння на середньому вогні (як тільки варення закипить - зменшуємо вогонь до мінімуму, але тільки так, щоб варення продовжувало трохи кипіти). Проварюємо варення протягом 1-2 хвилини після закипання, а потім знімаємо його з вогню і даємо повністю охолонути (не забуваючи накрити ємність кришкою або рушником).
5. Після того, як варення охолоне, знову відправляємо його на вогонь і доводимо його до кипіння. Але, поки ми чекаємо, коли наше варення закипить, ми паралельно з цим промиваємо гарненько лимон і готуємо (вичавлюємо) з нього весь сік в окрему ємність (без кісточок!). Додаємо сік лимона в каструлю з варенням, перемішуємо все і проварюємо протягом ще 5-7 хвилин.
6. А тепер саме час зайнятися підготовкою банок під варення. Для цього їх потрібно ретельно вимити, а потім простерилізувати окропом або гарячою парою (як мінімум по 2-3 хвилини кожну банку).
До речі, кришки для банок потрібно також простерилізувати (для цього їх досить просто залити на деякий час крутим окропом). Після і кришки, і банки потрібно просушити (для прискорення процесу це можна зробити в злегка розігрітій духовці).
7. Розливаємо гаряче (практично тільки з вогню) варення по підготовлених ємностей і герметично закручуємо їх кришками. Тепер акуратно перевертаємо банки з варенням шийкою вниз, замотуємо їх в які-небудь теплі рушники і залишаємо остигати в такому вигляді як мінімум на добу.

Після цього відправляємо банки в холодне місце і чекаємо зими, щоб насолоджуватися смачним ягідним частуванням з чашкою гарячого чаю!

Всім приємного пети!