салати   закуски   супи   вечеря   десерти   торти   швидко   мультиварка   заготовки

Прикраса пасхальних яєць

18 березня 2014


Напередодні великодніх свят ми в першу чергу приділяємо увагу підготовці святкового столу. Так, з особливою ретельністю готуються великодні яйця - один з головних символів цього Світлого Свята!

Сьогодні крашанки можна не тільки фарбувати в різні кольори, але ще і декорувати, причому найрізноманітнішими способами. Звичайно ж, у такому випадку нам на допомогу приходять різнокольорові нитки, лаки, клей, ну і інші неїстівні матеріали. Тому виставляти подібні прикраси на стіл можна тільки у вигляді декоративних композицій. До того ж, для їх створення від яєць нам буде потрібно лише їх шкаралупа, а вміст буде просто видуватися крізь отвори, обережно пророблені з обох кінців. Однак такі святкові яйця, незважаючи на всі уявні клопоти, можуть послужити відмінним подарунком для ваших гостей, та й просто будуть довго радувати погляд!

Величезні колекції варіантів прикраси пасхальних яєць представляє нам знаменита Марта Стюарт. Ми ж розглянемо лише дев'ять з них, які і спробуємо випробувати на практиці.

Варіант перший: крашанки, виконані в техніці декупаж

Говорячи про цю ідею декору, Марта Стюарт наголошує, що абсолютно немає ніякої необхідності дуже старанно і трепетно ??вирізати листочки, гілочки і квіткові візерунки з різних серветок, оскільки їх білий колір просто-таки ідеально лягає на поверхню яєчної шкаралупи, тому кордону між ними фактично і не буде видно. А це, у свою чергу, прискорює сам процес виготовлення крашанок. Тому робиться все досить просто: для початку вирізаємо з серветок обраний мотив, а потім просто приклеюємо його за допомогою кисті на поверхню яєчної шкаралупи.

Варіант другий: яйця, оформлені яскравими нитками

В даному випадку необхідно використовувати спеціальні пінополістирольні яйця, оскільки натуральна яєчна шкаралупа для даного виду декору може бути надто крихкою. В іншому ж все досить легко: встромляємо у верхівку яйця голку, а навколо неї наметовому нитку (наприклад, ірис). Потім змащуємо поверхню яйця достатньою кількістю клею і акуратненько укладаємо нитки по всій поверхні шкаралупи (до середини). Точно також обмотуємо та іншу половину, тільки голка встромляється, відповідно, вже з іншого кінця. На заключному етапі декоруємо шкаралупу різнокольоровими стрічками, різними квіточками, ну, та іншими декоративними елементами. Приклеюємо все за допомогою звичайного текстильного клею. Подібні крашанки ви можете повісити на справжнє «яєчне дерево», яке є традиційним пасхальним прикрасою будинку у католиків.

Варіант третій: крашанки, оформлення декоративної яскравою папером

Такі повні елегантності і особливого шарму крашанки зробити зовсім нескладно: спочатку з декоративного паперу вирізаємо невеликий прямокутник, який буде підходити до яйцю за розміром. При цьому він повинен по своїй висоті бути трохи менше, ніж висота самого яйця, а ось по довжині дещо більше його окружності. Потім нарізаємо нижню і верхню частини приготованого прямокутника на тоненькі смужки, далі підрізаємо практично до самої середини. Змащуємо їх звичайним канцелярським клеєм, після чого просто наклеюємо почергово смужку за смужкою до яєчній шкаралупі. При цьому необхідно стежити за тим, щоб все було максимально акуратно, тобто без зайвих зазорів між паперовими смугами.

Варіант четвертий: яйця, прикрашені стрічками і тасьмами

А такого роду підвісні крашанки виконуються ще легше: для їх виготовлення ми просто обклеюємо шкаралупу придивившись тасьмами і різного кольору стрічками. Підвішуються прикрашені яйця за стрічечку, що закріплюється за допомогою декоративної гудзички або звичайною намистинки з одного з кінців яйця, і, відповідно, простягнуту через всю шкаралупу в інший отвір. Не забувайте про те, що перед безпосереднім декоруванням яєчну шкаралупу необхідно звільнити від її вмісту, а також ретельно промити водою (бажано кілька разів), а потім насухо висушити.

Варіант п'ятий: святкові скрапбукінговие яйця

Дана ідея припаде до душі всім шанувальникам скрапбукінгу. Так, щоб декорувати яєчну шкаралупу в цьому ключі, необхідно спочатку вирізати за допомогою фігурних дироколом різноманітні візерунки (це можуть бути пелюсточки, квіточки і т.п.), а після цього обклеїти ними шкаралупу. При цьому варто підкреслити, що квіточки краще виготовити з якомога тонкого паперу, наприклад, з тих же серветок, а потім просто наклеювати їх хаотично, злегка накладаючи один на одного.

Варіант шостий: ботанічний декупаж

У цьому випадку ми можемо використовувати як дерев'яні яйця, так і звичайну яєчну шкаралупу. Отже, фарбуємо яйця звичайної акриловою фарбою, а потім даємо їм обов'язково просохнути. Після цього вирізаємо з паперу придивившись нам фотозображення або просто зображення квітів, листя, звірів, птахів (у цьому випадку, на відміну від звичайного декупажу, ми повинні працювати максимально акуратно й ретельно вирізати всі деталі). Після цього наклеюємо вирізані орнаменти на яйця і, коли клей підсохне, покриваємо лаком.

Варіант сьомий: великодні яйця з мереживом

А ось що стосується мереживних яєць, то їх вже можна буде сміливо їсти (тільки в тому випадку, якщо ви будете використовувати харчові барвники!). Виготовляються вони не так вже й складно! Для початку необхідно заздалегідь підготувати для декорування фарбу, невеликі резиночки, ну і самі відрізки різних мережив. До речі, у Марти є відмінне відео, воно присвячене саме фарбуванню крашанок. Однак якщо цей процес спробувати описати в двох словах, то слід керуватися виключно інструкцією. Загортаємо попередньо відварене куряче яйце в смужечку мережива, при цьому воно повинно досить щільно прилягати до шкаралупі, а для його надійної фіксації використовуємо гумки, після ж опускаємо яйце в заздалегідь підготовлений розчин з барвника. Як тільки яйце придбає потрібної колір, дістаємо його з розчину, знімаємо акуратно мереживо, а після цього промокаємо звичайним рушником (або серветкою), ну, і даємо просохнути. Звичайно ж, яйця необхідно залишити підсохнути на спеціальних підставках, що нагадують ложе йога (мається на увазі пінопласт з надійно вставленими в нього голками). Повірте, готові декорований яйця насправді виглядають дивно красиво і витончено! Плюс, вони ж ще є частиною святкового столу!

 Варіант восьмий: прикрашаємо яйця гофрованої папером

Гофро-папір - річ досить зручна і податлива в роботі. Так, вона буде дуже доречна і при декорі крашанок. Вона відмінно підійде, якщо вам потрібно прикрасити святкові яйця дуже швидко! Отже, нарізаємо звичайні смужки з гофро-паперу з простим або різьбленим краєм. Після цього приклеюємо один кінець такий смужки до шкаралупи нашого яйця. Потім трохи натягуємо папір, обертаємо нею яйце. Наклеюємо папір на місце стику. А ще ви може створити справжню гірлянду з пелюсток. Для цього виріжте з паперу невеликі листочки, після чого по черзі (т. Е. Злегка внахлест) наклейте їх по всій поверхні шкаралупи. Таким же чином ви можете зробити на верхівці яєчка невеликої квіточку.

Варіант дев'ятий: крашанки, декоровані марками

Яйця, які будуть обклеєні поштовими марками, стануть відмінним презентом до свята Великодня для всіх справжніх філателістів. Їсти їх, звичайно ж, не можна, однак ви можете зробити такі яйця цінним експонатом своєї колекції. До того ж і робляться вони досить просто: беремо звичайні марки (а може і незвичайні, якщо у вас такі є) і наклеюємо їх на чисту шкаралупу (таким чином, щоб при цьому між ними не залишалося ніяких зазорів). Можна і навіть потрібно приклеювати їх злегка один на одного, а зверху просто покрити всі лаком.

Смачна спаржа
Суп гороховий з копченостями