салати   закуски   супи   вечеря   десерти   торти   швидко   мультиварка   заготовки

Тушкована картопля з грибами

20 квітня 2015


Гриби дивовижний продукт. З незапам'ятних часів люди вживали гриби в їжу. А коли на Русі з'явилася картопля, то картопля з грибами стала улюбленою стравою росіян. У нашій родині гриби в пошані. З грибів ми готуємо перші страви (супи, борщі, розсольники, солянки), другі страви, випічку. Сьогодні пропоную вам тушковану картопельку з грибами. Готується просто, а смак дивовижний.

Кількість порцій: НЕ визначено
Час приготування:  1 ч. 20 хв.
Калорійність: Висококалорійний
Калорій в одній порції: 95 ккал / 100 г


Щоб приготувати тушковану картоплю з грибами, вам знадобиться:

  • гриби - 800 г (опеньки, маслюки)
  • картопля очищений - 800 г (невеликий d = 2 - 3 см)
  • цибуля - 400 г
  • сіль за смаком
  • масло рослинне - 50-70 мл
  • масло вершкове - 60 г
  • лавровий лист -4 шт (середній)
  • запашний перець горошком - 6 шт
  • чорний мелений перець - за смаком

Як приготувати тушковану картоплю з грибами:

  1. 1. Цибулю чистимо, миємо й нарізаємо шматочками 5х5 см.
    2. Глибоку сковороду нагріваємо і на рослинному маслі обсмажуємо цибулю до прозорого кольору. Зменшуємо максимально вогонь і тушкуємо цибулю 15 хвилин.
    3. Додаємо гриби в сковороду, перемішуємо з цибулею, збільшуємо вогонь і доводимо до кипіння. Потім зменшуємо вогонь і тушкуємо гриби 30 - 40 хвилин на маленькому вогні. Стежити щоб завжди була рідина, у міру википання додаємо окріп. Гриби повинні бути занурені в соус і гаситися в рідині
    4. Потім додаємо в гриби сіль, спеції і 30 г вершкового масла і протушіваем ще 5 хвилин.
    5. Чистимо картоплю, миємо й даємо стекти воді. Додаємо в гриби, ретельно перемішуємо і даємо закипіти на сильному вогні. Зменшуємо вогонь і тушкуємо до готовності, при необхідності помішуючи.
    6. За 5 - 10 хвилин до закінчення готування досолюємо блюдо за смаком, додаємо ще 30 г вершкового масла, гарячої води, якщо соус википів. Даємо закипіти і доводимо до готовності.

  2. Примітки:

  3. 1. Якщо гриби заморожені, їх треба розморозити при кімнатній температурі. Свіжі гриби промити, дати стекти воді, великі порізати.
    2. При гасінні важливо стежити, що б маса не пригорає до дна, смак страви буде зіпсований. Бажано все часто помішувати, так смаки об'єднуються і немає побоювання, що страва пригорить.
    3. По закінченні готування даємо тушкованою картоплі з грибами настоятся 10 - 15 хвилин і подаємо до столу.
    4. Якщо є зелень можна посипати готову страву. Дуже добре до тушкованої картоплі з грибами підходять солоні огірочки і помідорчики. У нас до цих пір збереглися бочкові помідори і солоні огірки.

  4. Смачного!

Пшоняна каша з гарбузом і беконом
Салат з цвітної капусти з яйцями