салати   закуски   супи   вечеря   десерти   торти   швидко   мультиварка   заготовки

Торти: історія і сучасність.

13 жовтня 2009


Яке торжество обходиться без торта? Сьогодні у продажу торти на будь-який смак і колір, існує можливість замовити солодкий сюрприз з будь-яким зображенням.

Слово «торт» в перекладі з італійської означає щось витіювате і хитромудре, з численними прикрасами з розсипу квітів, написів і орнаментів.

За однією з теорій перших торт з'явився в Італії, за іншою - він з'явився зі Сходу, де давні кулінари готували десерти з використанням молока, меду і кунжуту, що нагадують за формою сучасні торти. Але, з'явившись одного разу в маленьких французьких кав'ярнях і кафе, торт завоював весь світ. Саме в цій країні з'явилися найвідоміші назви десертів: безе, крем, карамель, желе і бісквіт.

Деякі історичні факти, пов'язані з тортами, були внесені до книги Рекордів Гіннеса. Наприклад, найвищий торт був приготований в Сполучених Штатах Америки, штат Мічиган. Він складався зі ста ярусів і був заввишки більше 30 метрів. Найважчий торт був випечений також у США, тільки в штаті Алабама. Важило це диво більше п'ятдесяти тонн. Одну з основних частин цього шедевра становило морозиво, а його форма нагадувала зображення штату на географічній карті.

А найдовший торт (246 м) був виготовлений перуанськими кулінарами. Він був прикрашений великою кількістю цукатів і кремових троянд. Цей торт їли п'ятнадцять тисяч дітей Перу, святкуючих день народження в одному місяці.

У Росії найбільший торт виготовили на День народження московського універмагу ГУМ. Торт був прикрашений величезною кількістю джему і марципанів. Його висота - 3 м, а вага - 3 тонни.

У стародавній Росії поняття торта не існувало. Найсвятковішим і ошатним пирогом був весільний коровай. «Невестіно пиріг» робили тільки круглої форми: коло символізував сонце, а значить, добробут, здоров'я і плодючість. Весільний коровай прикрашали плетінками, косами і завитушками, іноді в його центр поміщалися фігурки, що позначають нареченого і наречену. Схожий звичай весільного торта існував і в Стародавньому Римі, тільки там його кришили над головою нареченої з побажаннями молодим.

Звичай спеціально випікати і замовляти величезні десерти, що складаються з декількох ярусів, багато прикрашені фруктами і кремом, прийшов до нас з Америки. А туди він потрапив з Європи. Саме в Лондоні з'явилися перші багатоярусні торти, які іноді ввозять в зал торжества на спеціальних візках, зважаючи на їх великої ваги. А помпезність відрізання першого шматка з'явилася ще з вісімнадцятого століття.

Рецепти тортів налічують багато і багато сотень, є зовсім нові, які готуються за передовими технологіями, з застосуванням найсучасніших приладів та інструментів, а є й дуже старі, які практично без змін дійшли до наших днів.

Широко відомий торт «Захер» вперше стали подавати до столу австрійського короля, а отримав свою назву торт на прізвище кулінара. Цікава історія цього десерту. Одного разу австрійський князь захотів пригостити своїх гостей чимось новим і незвичайним, але в той день шеф - кухар придворної кухні захворів, і готувати було нікому. Виконати волю короля зважився молодий кухар Франц Захер. Торт складався з шоколадних коржів, покритих шоколадною глазур'ю, а під нею - дуже смачний апельсиновий джем. Рецепт цього торта був відомий багатьом, але приготувати його так смачно міг тільки Захер.

Інший відомий торт, «Наполеон», за однією з теорій, отримав свою назву завдяки місту Неаполь, де його і готували, а за іншою - був придуманий спеціально на честь святкування сторіччя перемоги над військами Наполеона під Москвою. Торт складався з безлічі найтонших коржів, змазаних солодким кремом. За часів НЕПу він служив закускою в низькосортних шинках, вид його був недбалий, а різати цей торт у присутності гостей вважалося просто непристойним. Унаслідок брак і дорожнечу продуктів крем готували із застосуванням дешевого борошна, а при випічці коржів порушувалася технологія. Сьогодні торт «Наполеон» знову ніжний і дуже смачний, і як і раніше залишається дуже улюбленим в кожній російській родині, а його рецепт передається з покоління в покоління.