салати   закуски   супи   вечеря   десерти   торти   швидко   мультиварка   заготовки

Солянка з ковбасою та грибами

5 грудня 2013


Назва «солянка» походить від сільського страви «селянка», це страва російської кухні, густий суп на крутому м'ясному, грибному або рибному бульйоні з гострими приправами.

Солянка буває трьох видів: м'ясна, рибна і грибна. Основою солянки є такі продукти як маслини, солоні огірки лимон, каперси, квас, мариновані або солоні гриби. Тому характерний смак солянки кисло-солоно-гострий. Солянка об'єднує в собі компоненти розсольнику - це огірки солоні і огірковий розсіл, і щей - це сметана, капуста. У м'ясну солянку кладуть обсмажене відварне м'ясо різних видів, ковбасні та копчені м'ясні вироби, солонину. У рибну солянку кладуть солону, відварну, копчену червону рибу. У солянках всіх видів багато прянощів - перцю, кропу і петрушки.

Готувати з вами будемо солянку з грибами і ковбасою. Особливо актуальний цей рецепт восени, коли можна назбирати гриби різних видів. Чим різноманітніше гриби (підберезники, підосичники, лисички, опеньки, маслюки), тим насиченішим смак буде у нашої солянки. Якщо ви пішли в ліс і назбирали грибів - це відмінний привід приготувати солянку з грибами.

Щоб приготувати солянку з ковбасою та грибами, вам знадобиться:

філе куряче - 500 г
морква - 1 шт.
цибуля ріпчаста - 2-3 шт.
ковбаса салямі - 200 г
лимон -? шт.
печериці - 100 г
огірки квашені - 2шт.
маслини - 150 г
лист лавровий - 3 шт.
паста томатна - 2-3 ст.л.
перець чорний мелений - за смаком
сіль за смаком
для смаження:
олія соняшникова

Як приготувати солянку з ковбасою та грибами:

1. Куряче філе промиваємо, кладемо в каструлю і заливаємо окропом. Каструлю ставимо на повільний вогонь і варимо м'ясо протягом півгодини, знімаючи піну.
2. Ковбасу нарізаємо дрібними кубиками.
3. Гриби гарненько промиваємо, очищаємо і нарізаємо маленькими кубиками.
4. Оливки нарізаємо кільцями.
5. Квашені огірки нарізаємо кубиками.
6. Очищаємо моркву і натираємо на крупній тертці.
7. Лук очищаємо, нарізаємо маленькими кубиками.
8. Лимон очищаємо від шкірки, нарізаємо маленькими шматочками.
9. Відварене куряче м'ясо виймаємо з бульйону, даємо охолонути і нарізаємо дрібними кубиками.
10. Нарізане філе викладаємо на сковороду з розігрітим вершковим маслом, обсмажуємо близько 5 хвилин. Потім додаємо ковбасу і тримаємо на вогні додатково близько 2-3 хвилин.
11. На іншу сковороду з соняшниковою олією викладаємо моркву, цибулю, гриби і обсмажуємо все протягом 5-7 хвилин на середньому вогні.
12. Потім додаємо в зварений бульйон почергово обсмажене м'ясо з ковбасою, далі - обсмажені овочі, оливки, томатну пасту і лимон.
13. Солянку варимо близько 25 хвилин до готовності.
14. Подаємо суп зі сметаною.

Смачного!