На головну

салати   закуски   супи   вечеря   десерти   торти   швидко   мультиварка   заготовки

Різдвяний гусак з яблуками

5 жовтня 2014


Одним з традиційних прикрас різдвяного столу в багатьох країнах світу є смажена птиця. Румяная індичка, апетитний гусак, соковита качечка або золотава курочка займає почесне місце серед інших, не менш смачних, святкових страв.

Сьогодні ми розповімо вам про те, як готувати смачні різдвяного гусака з яблуками в Німеччині. Приготування такої страви може здатися дещо клопіткою, проте можете бути впевнені в тому, що, спробувавши його один раз, ви будете готувати його знову і знову.

Щоб приготувати різдвяного гусака з яблуками, вам знадобиться:

гусак з потрохами - 4,5-5,5 кг
вино
перець чорний мелений
сіль
чорнослив - 350 г
арманьяк - 150 мл
цукор - 50 г

для яблучної начинки:

яблука - 700 г
чорнослив - 225 г
цибуля ріпчаста - 1 шт.
арманьяк - 2 ст. л.
мелена гвоздика - 1/8 ч. л.
мелений мускатний горіх -? ч. л.

для м'ясної начинки:

свинячий фарш - 275 г
гусяча печінка
цибуля ріпчаста - 1 шт.
яблуко - 1 шт.
сухарі панірувальні - 50 г
шавлія - ??1 ст. л.

для бульйону з потрошки:

гусячі потрухи
вода - 900 мл
цибуля ріпчаста - 1 шт.
морква - 1 шт.
петрушка - 2-3 стебла
селера - 2 стебло
зелень селери - 2-3 гілочки
перець чорний горошком - 6 шт.
лавровий лист - 1 шт.
сіль

Як приготувати різдвяного гусака:

1. Тушку гусака добре промити, обсушити, натерти зсередини сіллю і меленим чорним перцем.
2. Чорнослив промити, обсушити і викласти в каструлю. Додати цукор, арманьяк, довести до кипіння й остудити. Чорнослив можна приготувати за кілька днів до приготування гусака і зберігати в холодильнику.
3. Для приготування яблучної начинки фрукти вимити, обсушити і нарізати часточками товщиною в 1 см. Ріпчасту цибулю почистити і нарізати. Чорнослив промити, обсушити і також нарізати. Всі інгредієнти помістити в миску і добре перемішати.
4. Для приготування м'ясної начинки гусячу печінку, ріпчаста цибуля і яблуко дрібно нарізати, змішати зі свинячим фаршем. Додати в отриману масу панірувальні сухарі і шавлія, приправити за смаком і перемішати.
5. Шматки шкіри на гусячої шиї скріпити за допомогою дерев'яних шпажок або кулінарної нитки. Нафарширувати шию м'ясною начинкою.
6. У порожнину гусячої тушки викласти, що не утрамбовувавши, яблучну начинку.
7. Зашити гусака, натерти чорним меленим перцем і сіллю, укласти на деко або в качатницю. Укладати тушку потрібно спинкою вгору, таким чином весь витоплював з гусака жир буде стікати вниз, і грудка вийде м'якою і ніжною.
8. Духовку розігріти до температури 220 градусів.
9. Деко з гусаком поставити в розігріту духовку. Запікати птицю протягом 30 хвилин.
10. Зменшити температуру духовки до 180 градусів і запікати гусака ще протягом 3:00. Час приготування може змінюватися в залежності від розмірів птиці.
11. Добре промити потрухи, викласти в каструлю, додати розрізаний на половини ріпчасту цибулю і моркву. Залити водою і поставити на вогонь.
12. Коли бульйон закипить, зняти ложкою піну, додати всі інші інгредієнти для потрошков і варити бульйон на повільному вогні протягом 1,5-2 годин.
13. Готовий бульйон процідити і охолодити.
14. За допомогою дерев'яної шпажки перевірити готовність гусака. Сік, що випливає з місця проколу, повинен бути прозорим.
15. Готового гусака викласти на блюдо, обрізати кінці крил і дати настоятися хвилин 20.
16. Для приготування соусу злити в миску рідину, що утворилася на деку під час смаження гусака, додати бульйон з потрошки і трохи вина. Соус гарненько перемішати.
17. Чорнослив, замочений у арманьяке, трохи підігріти в сотейнику або сковороді. Викласти на тепле (підігріте) Блюда.
18. Розрізати гусака порційно, виклавши на кожну тарілку шматочок птиці і потроху кожної з начинок. До гусакові подати соус і чорнослив в окремому посуді.

Особливу увагу слід приділити посуді, в якому ви збираєтеся готувати гусака. Найкраще для цієї мети підходить качатницю або лист з плоским дном і високими бортиками (не менше 5 см), так як з гусака витоплюється велику кількість жиру. Вибираючи птицю для приготування, слід пам'ятати про те, що найкраще смажити молодого гусака, витриманого деякий час в холодильнику. У такому випадку м'ясо буде набагато м'якше. Ще один спосіб позбутися від жорсткості - попередньо замаринувати гусака в білому сухому вині, лимонах або в будь-якому іншому маринаді на ваш розсуд.

У класичному варіанті на гарнір до такого гусака подається хрусткий смажену картоплю і тушкована червона капуста з яблуками.

Приємного вам апетиту!

Картопляний салат зі свинячими відбивними
Кулеб'яка на Різдво
© 2015-2022  mycooking.pp.ua