салати   закуски   супи   вечеря   десерти   торти   швидко   мультиварка   заготовки

Плов узбецький з горохом

5 травня 2014


Узбецький плов готується у величезній кількості масла і курдючного жиру. Інгредієнтами можуть бути найнесподіваніші продукти, починаючи від гарбуза і закінчуючи айвою. Не буду «вантажити» вас інформацією, а просто напросто розповім, як же приготувати справжній узбецький плов будинку.

Щоб приготувати плов узбецький з горохом, вам знадобиться:

рис круглий (девзіра) - 500 г
баранина - 500 г
цибуля - 3-4 великих цибулини
олія соняшникова рафінована - 1,5 ст.
горох узбецький - 200 г
родзинки - 50 г
барбарис (сушений) - 40 г
кумін - 20 г
чорний перець (горошком) - щіпка-две
курдючний жир - 100 г
спеції для плову
цукор - 1 ч.л.

Як приготувати плов узбецький з горохом:

1. Горох (нут) замочити в холодній воді на добу, рис вимочувати 4:00, періодично змінюючи воду.
2. У великій каструлі (бажано чавунної) розжарити на сильному нагріванні 1,5 склянки рафінованої соняшникової олії, покласти шматочки курдючного жиру і розтоплювати, поки не утвориться золотистий відтінок. Якщо у вас є бараняча кістка, обсмажити 15 хвилин в жирі і маслі. Нарізати цибулю кільцями, обсмажити до золотистого, постійно помішуючи. Нарізати баранину великими шматками, додати до цибулі і смажити 10-12 хвилин, поки на шматках м'яса не з'явиться апетитна сухорлява скоринка. Зменшити вогонь. Нарізати моркву соломкою середньої величини і додати до баранини з цибулею, помішуючи, смажити хвилин 15, не накриваючи кришкою, поки морква не стане м'якою.
3. Баранину з овочами залити окропом, приблизно 0,5 літра на каструлю. Вміст довести до стану кипіння. Вимочений нут додати в зирвак (м'ясо з цибулею та морквою), додати кумін, решта спеції для плову, родзинки, барбарис, цукор (чайну ложку без гірки). Часточки часнику, очищені від верхнього шару лушпиння, викласти поверх зирвака. Щільно закрити кришкою і на слабкому вогні варити пів години.
3. По закінченню півгодини вийняти часник і відкласти поки в сторону, він знадобиться нам пізніше. Вміст каструлі перемішати. Рис акуратно викласти зверху зирвака і не придавлюючи вирівняти поверхню. Залити водою так, щоб вона повністю приховувала рисову крупу. Не накриваючи кришкою готувати на середньому вогні 25-30 хвилин.
4. Коли рідина буде майже біля самого дна каструлі, зібрати рис акуратною гіркою по середині (не перемішуючи !!!), додати ще кумина, увіткнути в рис відкладені часникові часточки, накрити цю гірку глибокої мискою, каструлю накрити кришкою, загорнутої в вафельний рушник . Гасити на мінімально слабкому вогні ще хвилин 20, зняти з плити і поставити настоюватися 40 хвилин.
5. Шматки баранини дістати, розрізати на дрібні шматочки. Рис перемішати з зирваком. Викласти плов на велике плоске блюдо, м'ясо з часником викласти зверху. Плов готовий до подачі.

Смачного!

Плов узбецький з нутом
Котлети з риби, фаршировані грибами