салати   закуски   супи   вечеря   десерти   торти   швидко   мультиварка   заготовки

Плов по рецепту узбека

10 серпня 2015


Плов. Я його в дитинстві недолюблювала. А все тому, що мама його не вміла готувати. І це можна пробачити, адже це не наша кухня.
Коль вже мама не вміла готувати, то я тим більше на бралася за цю справу. І лише з появою мультиварки я спробувала готувати плов. Але мультиварка ж сама готує ... Зате у мене є мч (молодий человк), який чудово готує плов в казані. Справжній, ароматний. Від одного запаху божеволієш. Готувати плов його вчив узбек. Тому все строго за рецептом я зараз розповім і покажу. Я підготувала всі овочі, нарізала і записувала рецепт. Звичайно, процес приготування краще бачити і нюхати, адже по запаху вже можна визначати - коли, куди і чого класти. Але я спробую детально описати.

Кількість порцій: 15
Час приготування:  3 год. 30 хв.
Калорійність: Среднекалорійние
Калорій в одній порції: 510 ккал


Щоб приготувати плов по рецепту узбека, вам знадобиться:

  • цибуля ріпчаста - 600 г
  • морква - 1,1 кг
  • масло рослинне - 350 мл
  • рис (довгозерний пропарений) - 650 г
  • яловичина (у нас рагу яловиче) - 750 г
  • часник - 2 головки
  • зіра - 3-5 щіпок
  • сіль за смаком

Як приготувати Плов по рецепту узбека.

  1. Промиваємо рис кілька разів і замочуємо у воді. Так він вбере більше рідини і швидше приготується.

  2. Нарізаємо цибулю півкільцями, і ось ці штуки («попки») від цибулин зберігаємо. Я помилково нарізала цибулю кубиками. На смак це ніяк не вплинуло.

  3. Морква ріжемо довгою соломкою.

  4. На сильному вогні розігріваємо в казані рослинне масло і кладемо вирізані штуки з цибулин.

  5. Обсмажуємо їх до темного кольору. Дерев'яною ложкою дістаємо і викидаємо.

  6. Потім кладемо цибулю і готуємо, періодично помішуючи, до золотистого кольору. Узбек, який учив готувати плов - давав луку злегка пригорати, тим самим роблячи плов красивішим за кольором. На обсмажування у нас пішло близько 20-25 хвилин.

  7. Яловичину ріжемо середніми шматочками.

  8. Додаємо м'ясо і відразу солимо. Необхідно трохи пересолити на даному етапі. Готуємо близько 15 хвилин, періодично помішуючи.

  9. Додаємо щіпку зіри, розтертої в руках. Додаємо моркву і перемішуємо. Готуємо близько 15 хвилин, періодично помішуючи. Часник очистимо від зайвої лушпиння і додамо в казан.

  10. Перемішаємо. І продовжуємо готувати. У процесі готування і перемішування необхідно постійно закопувати часник в зирвак.

  11. Як тільки ви відчуваєте, що м'ясо вже починає злегка засмажувати, але вода в Зірвак ще присутній - додамо кипляче воду з чайника. Ллємо по ложці, дуже акуратно. Щоб не утворювати ями в Зірвак. Відразу ж солимо. І продовжуємо готувати, поки морква не стане м'якою. Як казав узбек - »Морква повинна умерЕть».

  12. Зірвак готовий. Саме час додати зіру. Ми додаємо 4-5 щіпок, ми її дуже любимо.

  13. З рису зливаємо воду. На друшляк відкидати немає необхідності. Просто злити, скільки зливається. Ложкою акуратно розрівнюємо шар рису. Даємо покипіти з відкритою кришкою 5 хвилин, потім накриваємо кришкою, рушником, ставимо на маленький вогонь і готуємо близько 1:00. У процесі готування кілька разів необхідно перемішати рис. Тільки верхній шар рису (без зирвака) .. Акуратними рухами - знизу-вгору. Для рівномірного приготування. Дати плову постояти в казані, із закритою кришкою і вкутаним в рушник. Подавати з овочевим салатом. А найсмачніше на наступний день.

  14. Смачного!

Рататуй з соленою бринзою
Молочно-апельсинова каша з вівсяних пластівців