салати   закуски   супи   вечеря   десерти   торти   швидко   мультиварка   заготовки

Харчуємося по Монтіньяку: меню на понеділок

25 червня 2013


Починається нова тиждень і, перефразувавши фразу «як тиждень почнеш, так вона і закінчиться!», Хочу представити вам просту кухню. Так, давайте почнемо нашу тиждень зі здорового харчування. Отже, девіз тижня: харчуємося за рецептами Монтіньяка !!!

Відомий гастроном Брийя-Саварен повторював:
«Задоволення від їжі отримують люди різного віку, щодня і в будь-якій країні. Воно може поєднуватися з будь-яким іншим задоволенням, але залишається єдиною розрадою у разі втрати всіх інших задоволень ».

Понеділок - день важкий, так от «Якщо хочете, щоб життя посміхалося вам, подаруйте йому спочатку свій гарний настрій»(Спіноза). Так послідуємо порадою великого - подаруємо гарний настрій нашому першому дню тижня за допомогою рецептів кухні Монтіньяка.

Меню на понеділок.

Сніданок
1. Запечений сир з цибулею.
 2. Каталонська крем.

Обід
1. Салат зі шпинату і печериць.
2. Куряче філе зі шпинатом.
3. Яблука з сидром.

Вечеря
1. Авокадо по-баварськи.
2. Лосось з солоною скоринкою.
3. Десерт з гіркого шоколаду

Рецепти понеділка

Запечений сир з цибулею.

Інгредієнти (на 6 порцій): 0,5 літра молока, 1 кавова ложка ароматного оцту, 12 г натертого твердого сиру (типу конте), 30 г масла, 2 яйця, 200 мл вершків знежирених, 4 яєчних жовтки, 2 кавові ложки паприки, 2 цибулини, 50 мл білого вина, сіль, перець, гірчиця.

Порядок приготування: Я беру половину норми інгредієнтів, і починаємо дійство. У мисці збити яйця і яєчні жовтки. Поставити молоко кип'ятити і як тільки воно почне підніматися, зменшити вогонь і підсипати натертий сир, обов'язково весь час помішуючи. Молоко з сиром влити в яєчну масу, продовжуючи помішувати. Ввести приправи. Злегка змащуємо маслом горщики і туди виливаємо масу. Запікати в духовці при температурі 150 градусів 20-25 хвилин. За цей час тушкуйте на маленькому вогні дрібно нашатковану цибулю, але не обсмажуйте його, дайте трохи йому прихопити. Помішуючи, додаємо паприку, біле вино і ароматний оцет. Гасити, поки не випарується вся рідина. Додаємо вершки і, помішуючи, потримаємо соус на вогні ще хвилини 2. З горщиків виймаємо вже готовий сир, ріжемо і розкладемо на підігріті тарілки, попередньо налив в них соус.

Каталонська крем.

Інгредієнти (на 4 порції): 4 апельсина (сік і цедра), 100 мл нежирних вершків, 3 яйця, 40 г масла, 6 яєчних жовтків, 100 г мигдального порошку, 50 г фруктози, 40 г фруктози для прикраси.

Порядок приготування: вичавити сік з апельсинів. Натерти цедру і додати в сік. Випарувати до половини обсягу. Додати масло. Збити яйця, жовтки і фруктозу, поки суміш не побіліє. Додати нежирні вершки, апельсиновий навар і мигдальний порошок. Приготовленою сумішшю наповніть або маленькі формочки, або вогнетривкі чашки і запікайте при температурі 120 градусів 30 хвилин. Остудити, присипати фруктозою і трохи потримати в ще не остигнула духовці для утворення рум'яної скоринки. Отже, початок здорової тижні нами покладено.

Салат зі шпинату і печериць.

Інгредієнти:1кг свіжого шпинату, сік півтора лимонів, 250г печериць, 2 кавові ложечки гострої гірчиці, 3 яйця, зварених круто, 1 кавова ложечка натертої апельсинової цедри, 4-5 ст. ложок оливкової олії, сіль, перець.

Порядок приготування: перебрати і вимити листя шпинату. Зрізаємо нижню частину у ніжок печериць. Ретельно промити гриби, обсушити, потім порізати і полити лимонним соком, щоб вони не чорніли. З яєць вийняти жовтки і розім'яти їх виделкою. Приготувати соус, змішавши масло, сік одного лимона, гірчицю, апельсинову цедру і приправи. Подаємо на плоских тарілках, уклавши на них листя шпинату і нарізані шампіньйони. Полити соусом і посипати розкришеними жовтками, що нагадують квіти мімози.

Куряче філе зі шпинатом.

Інгредієнти:4 шматки білого курячого м'яса, приблизно по150 г кожен, 2 зубчики часнику, 1,5 кг свіжого шпинату, 50 мл оливкової олії, 100 г гусячого жиру, 2 лимона, сіль і перець.

Порядок приготування: у шпинату обірвати стебла, ретельно промити, щоб позбутися від піску. Шматки білого м'яса поперчити і посолити з усіх боків. Обсмажити в сковороді з гусячим жиром на великому вогні. Закрити м'ясо фольгою, зменшити вогонь і досмажити по п'ять хвилин з кожного боку. Шпинат згасити в каструлі з оливковою олією. Приправити сіллю і перцем, перемішуючи виделкою з насадженими на неї зубчиками часнику. У соус, який утворився при смаженні філе, додати лимонний сік. Викласти шпинат в центр тарілки, розкласти шматки курки і полити соусом. Прикрасити часточками очищеного від шкірки лимона.

Яблука з сидром.

Інгредієнти:4 великих яблука, 80 г фруктози, 1 щіпка кориці, 40 г вершкового масла, 50 г родзинок, 300 мл сухого сидру, 1 банка абрикосового повидла без цукру, 40 г стружки смаженого мигдалю.

Порядок приготування: яблука помити. Очистити їх від шкірки на 2/3, залишивши хвостики. Не розрізаючи яблук, видалити серцевину за допомогою спеціального ножа. Змішати родзинки, фруктозу і корицю, нафарширувати цією сумішшю яблука. На деко, злегка змащений вершковим маслом, вилити сидр і викласти яблука. Зверху на кожне яблуко покласти маленький шматочок вершкового масла. Поставити в духовку, попередньо нагріту до 180 градусів, на 30 хвилин. Вийняти з яблука духовки і перевірити на готовність. Якщо кінчик ножа легко входить в яблука, значить вони готові. Прикрашаємо - в центр тарілки кладемо одне яблуко, поливаємо утворився при запіканні соком, розкладемо абрикосовий джем зверху і посипаємо стружкою мигдалю. Смачного!!!

Авокадо по-баварськи.

Інгредієнти (на 5 порцій):4 зрілих авокадо, сік 1,5 лимонів, 300 г сиру, 50 г чорних маслин без кісточок, 1 ст.л. посіченою петрушки, 1 ст.л. нарізаного кропу, 1 ст.л.олівкового масла, сіль, перець, мелений коріандр, гострий червоний перець (1-2 маленьких шматочка).

Порядок приготування: змішати вміст авокадо з лимонним соком, петрушкою, кропом, чорними маслинами, сіллю, перцем, коріандром і гострим червоним перцем. У салатниці перемішати отриману масу з добре віджатим сиром. Додати приправи за смаком. Перелити суміш у форму або порційні горщики і поставити в холодильник на 1:00 (ідеально на 3:00, але й цього часу достатньо). Вийняти з форми і викласти на шар салатного листя. Прикрасити петрушкою і маслинами.

Лосось з солоною скоринкою.

Інгредієнти (на 4 порції): 1 лосось вагою 1,2 кг, дуже свіжий, 2 кг крупної солі, сік 3 лимонів, 100 мл оливкової олії, сіль і перець.

Порядок приготування: випатрати і обробити лосося, залишивши голову. Покладіть лосося на деко і засипте всю рибу (крім кінчика хвоста) крупною сіллю (шар солі повинен бути не менше 1 см). Попередньо розігріти духовку до 250 градусів. Поставити смажитися лосося на 40 хвилин. Перед тим, як порізати рибу, потрібно обережно врізати великим ножем запеклася шар солі і зняти його разом з прилип до нього шкірою. У салатниці приготувати соус, перемішавши оливкове масло і лимонний сік. Посолити і поперчити. До гарніру підійде ендівій під соусом, відварений в пароварці цибулю-порей, брокколі.

Десерт з гіркого шоколаду.

Інгредієнти: 400 г гіркого шоколаду вищої якості з вмістом какао не менше 60-70%, 300 г вершкового масла, 50-70 мл коньяку, 7 яєць, 1 апельсин, 4 кавові ложки розчинної кави.

Порядок приготування:розламати шоколад на шматочки і покласти в каструлю. Заварити півчашки дуже міцної кави і вилити його в цю ж каструлю разом з коньяком. Порізати вершкове масло на маленькі кубики і теж - в каструлю. Поставити каструлю на водяну баню. Все це розтопити, помішуючи ложкою, до утворення однорідної маси. Збити в мисці яйця, поступово додаючи в них борошно, і ретельно перевірити на наявність грудочок, їх не повинно бути. Потріть на тертці верхній шар цедри апельсина і половину цієї порції покласти в каструлю. Беремо форму з тефлону (враховуючи, що при випічці маса збільшиться на 20%), на дно покладемо алюмінієву фольгу так, щоб краї фольги заходили за краї форми, і на фольгу тонким шаром наносимо розтоплене вершкове масло. Перелити вміст каструлі в миску і ретельно змішаємо яйця з теплим шоколадом до отримання однорідної маси. Потім все перелити у форму, прикрасивши залишками апельсинової цедри. Поставити в духовку на 35 хвилин при температурі 150 градусів. Коли десерт готовий, остудити його протягом 45 хвилин. Перед подачею на стіл нарізати невеликими скибочками, товщиною приблизно в 1 см.

Ну от і все рецепти для понеділка, «дня важкого», але з кухнею Монтіньяка, я думаю, яка скрасила вам перший день робочого тижня, особливо десерт вечері плавно перейдемо до другого дня тижня - вівторка.

Шарлотка з вишнею та сиром
Вишневе варення з кабачками в аерогрилі