салати   закуски   супи   вечеря   десерти   торти   швидко   мультиварка   заготовки


Різноманітні страви з печінки користуються популярністю в кулінарії багатьох країн світу з давніх часів. Адже згідно з письмовими джерелами, страви з цього чудового продукту були відомі ще в Давньому Єгипті!

У наш час з печінки готують різні перші і другі страви, салати і закуски, паштети і начинки для пирогів, пиріжків, вареників.

Я ж хочу розповісти про те, як приготувати чудові печінкові котлети з сиром. Смак і аромат цієї страви настільки чудові, що хочеться ласувати ним знову і знову! І повірте, що навіть ті, хто навідріз відмовлявся від вживання корисного субпродукту в їжу, не зможуть встояти перед апетитною котлеткою із золотистою сирною скоринкою!

Щоб приготувати печінкові котлети з сиром, вам знадобиться:

печінка яловича - 300 г
цибуля ріпчаста - 1 шт.
яйце - 1 шт.
сир твердий - 150 г
олія соняшникова - 3 ст. л.
перець чорний мелений
сіль

Як приготувати печінкові котлети з сиром:

1. Яловичу печінку ретельно вимити під проточною водою, очистити від прожилок і плівок, нарізати невеликими шматочками, перекласти в миску і помістити в морозильну камеру хвилин на 20.
2. Ріпчасту цибулю очистити від лушпиння і порізати на великі шматочки.
3. Твердий сир натерти на крупній тертці.
4. Трохи підмерзлі шматочки печінки пропустити через м'ясорубку разом з ріпчастою цибулею.
5. Яйце злегка збити виделкою або вінчиком в окремій невеликій ємності.
6. Посолити і поперчити печінково-цибульну масу за смаком, додати збите яйце. Гарненько перемішати фарш.
7. У сковороді розігріти олію.
8. Викладаючи фарш ст. ложкою в розпечене масло, сформувати невеликі котлетки і обсмажити їх з двох боків до появи рум'яної скоринки.
9. Готові котлетки викласти на блюдо і посипати тертим твердим сиром.
Також можна використовувати твердий сир і для приготування безпосередньо фаршу. Для цього натертий на середню терку сир слід змішати з прокрученої через м'ясорубку печінкою і всіма іншими інгредієнтами.

Для того, щоб зробити смак страви більш ніжним і насиченим, можна додати у фарш невелику кількість манної крупи і ложку сметани, а для ароматизації сміливо використовуйте зубчик часнику (пропустити через прес або натерти на дрібній тертці), часниковий порошок, сухі трави (кріп, петрушку, майоран та інші).

На гарнір до печінковим котлет з сиром чудово підійде картопляне пюре, каша або макарони.

Також з печінкових котлет можна приготувати відмінну гарячу закуску. Для цього готові котлетки потрібно викласти в деко, злегка змастити майонезом і посипати тертим твердим сиром. Поставити деко в духовку і запікати протягом 7-10 хвилин. Страва покриється бурштинової скоринкою і буде виглядати ще апетитніше.

Подавайте печінкові котлети з сиром на порційних тарілках, прикрашених соковитою зеленню і яскравими свіжими овочами.

Приємного вам апетиту!