На головну

салати   закуски   супи   вечеря   десерти   торти   швидко   мультиварка   заготовки

Гостра закуска з перцю

17 грудня 2012


Перець гіркий або пекучий, він же чилі, використовується в кухнях багатьох народів: у корейської, угорської, грузинської, вірменської, болгарської. Багато народів, та й просто окремі особистості люблять гостреньке.

От цікаво: перець називають «чилі», а походження його - не конкретно країна Чилі, а просто Південна Америка. І chile перекладається просто - гострий перець. А chile boots - мексиканські чоботи на високих підборах, chile food - мексиканська їжа, причому, і те, і інше з посмішкою. Чоботи не причому, просто цікаво вживання слова.

А сам гіркий перець був окультурений на Еквадорі. Звідти через Мексику - колонію Іспанії - перчик проник в Індію, Японію, Корею, потім через Туреччину до Угорщини. Чилі всюди прижився, полюбився. А в Угорщині взагалі став рідним - паприкою.

А знаєте, навіщо у гіркого перцю гіркоту? Для захисту від комах! А от від нас, всеїдних, перчик захиститися не зміг ...

Цю ось саму пекучість дає перцю капсаїцин. Він допомагає боротися з раковими клітинами, допомагає при діабеті 1 типу. Але, в той же самий час, непомірне вживання гострого перцю може викликати рак шлунка. А ось птахам пекучий перець ніякої шкоди не приносить. Їдять, та вихваляють.

Самий пекучий перець - гола йолокія, найслабший - Пепперонічіні. Уявляєте, щоб не відчути смак гола йолокія, потрібно розчинити 1 грам його м'якоті в 1000 літрів цукрового сиропу!

Ми підемо іншим шляхом: такий вогонь їсти не будемо! І взагалі для салату - краще недозрілий зелений перець: нам навіщо опік стравоходу?

Для того щоб приготувати гостру закуску з перцю, знадобиться:

перець гострий (зелений) - 8 шт.
часник - 6 зубчиків
петрушка - 3 гілочки
вино біле столове - 50 мл
оцет виноградний - 3 ст. л.
масло рослинне, краще оливкова - 3 ст. л.
хмелі-сунелі - трохи
сіль за смаком

Як приготувати гостру закуску з перцю:

1. Розігрійте і прожарити оливкове масло.
2. Стручки перцю помийте і витріть, а то масло буде бризкатися. Кожен стручок проткніть кілька разів виделкою.
3. А тепер на вибір. Або перці на сковорідку і, перевертаючи, обсмажити їх рівномірно. Потім прикрити кришкою і ще потомить потупцявши. Або намажте перчики маслом і на гриль. Тоді № 1 скасовується.
4. Тепер зробіть маринад. Поріжте очищений часник, петрушку (залиште гілочку для прикраси). Змішайте. Додайте сіль, виноградний оцет, рослинне масло з сковорідки. Можна додати трохи хмелі-сунелі.
5. Залийте маринадом перці і поставте їх до ранку в холодильник. При подачі прикрасьте петрушкою.

Приємного вам апетиту!

Єврейська закуска
Овочеве рагу з гарбузом
© 2015-2022  mycooking.pp.ua