салати   закуски   супи   вечеря   десерти   торти   швидко   мультиварка   заготовки

Мариновані гриби грузді

25 вересня 2013


Смакові якості цих грибів оцінили вже за часів Київської Русі. Грузді (саме про них піде сьогодні мова) здавна вважалися цінними промисловими грибами, без яких не обходилося жодне застілля. Вже в давні часи нараховувалося десятки, якщо не сотні, різноманітних рецептів з апетитними дарами природи. Супи, гуляші, печеня, салати, закуски, випічка ... Грузді і самі по собі неймовірно смачні, і до складу багатокомпонентних страв вписуються просто чудово! Природно, що такий смакотою хочеться насолоджуватися не тільки в сезон дозрівання чудесних грибочків, але й протягом усього року. Тому і в приготуванні консервації на зиму грузді займають важливе місце. І сьогодні ми з вами приготуємо чудові мариновані гриби грузді!

Щоб приготувати мариновані гриби грузді, вам знадобиться:

грузді
оцет 3%
часник
лавровий лист
гвоздика
перець чорний горошком
сіль

Як приготувати мариновані гриби грузді:

1. У першу чергу слід підготувати гриби. Для цього грузді потрібно очистити від землі та сміття (листочки, дрібні гілочки і т.п.), злегка потираючи їх жорсткою стороною звичайної губки, призначеної для миття посуду. Потім зрізати кореневу частину і промити гриби під проточною водою. Цей спосіб підготовки груздів підходить тільки для тих грибів, які були зібрані в суху погоду. Якщо ж урожай груздів був зібраний після дощу, чистку слід почати з короткочасного замочування грибів у холодній воді.
2. Підготовлені грибочки помістити у велику каструлю, залити водою і варити до закипання.
3. Після того, як вода закипить, необхідно продовжити варити гриби ще 20 хвилин.
4. Поки варяться гриби, приготувати розсіл. Для цього необхідно розвести сіль водою з розрахунку 2 ст. л. солі на 1 л води.
5. Через 20 хвилин злити воду з каструлі і залити гриби сольовим розчином так, щоб рідина трохи покривала грузді.
6. Додати в каструлю очищені зубчики часнику, горошини чорного перцю, лавровий лист, гвоздику.
7. Знову помістити каструлю на плиту і варити гриби протягом 20-30 хвилин.
8. Готові гриби розкласти в заздалегідь підготовлені банки капелюшками вниз. У кожну баночку влити по? ст. оцту, після чого залити гриби гарячою рідиною, в якій вони варилися.
9. Закрити банки з грибами поліетиленовими кришками, помістити в прохолодне місце і залишити до повного охолодження.

Окрім запропонованих в даному рецепті спецій, в процесі приготування маринованих груздів можна використовувати листочки вишні та чорної смородини, запашний перець горошком, асафетіду, насіння кропу. Мариновані грузді можна подавати як чудесну самостійну закуску або використовувати для приготування апетитних салатиків, бутербродів, піци, супів та інших страв.

Готуйте з задоволенням і смачного!

Салат на зиму з цвітної капусти з овочами
Лечо з грибами на зиму