салати   закуски   супи   вечеря   десерти   торти   швидко   мультиварка   заготовки

Курятина з грибним соусом

5 грудня 2013


Курятина - смачна, дієтична, корисна. М'ясо курки містить набагато менше жиру, ніж, приміром, свинина або яловичина, і легко засвоюється організмом. Курятина багата білками, лінолевої кислотою, стимулюючої імунну систему, а також вітамінами В1, В2, А. М'ясо курки містить тваринний білок, в якому полягає головна його користь і який дуже важливий для нашого організму. До того ж у курятині міститься велика кількість фосфору і калію. Куряча грудка завжди вважалася дієтичним продуктом, що містить велику кількість білків та інших поживних речовин. Курятина містить велику кількість вітаміну В6, тому корисна для серця, а також багато глютамина і білка, що зміцнюють організм і є стимулятором центральної нервової системи.

Куряче м'ясо також використовується при різних захворюваннях: при діабеті, виразковій хворобі, поліартриті, при профілактиці атеросклерозу, гіпертонії, інсульту, хворобах серця. Курятина відмінно підходить для живлення літнім людям. Корисніше, звичайно, м'ясо молодих курочок, воно дуже ніжне і насичене вітамінами і мінералами. Курячий бульйон - відмінне лікарський засіб при простудних захворюваннях.

Але хочу зауважити, що користь курячого м'яса проявляється виключно в домашніх курях. Якщо ж говорити про курей, куплених в магазинах, то тут дуже багато негативних нюансів. Таке м'ясо краще не вживати дітям і літнім людям, тому що в ньому містяться антибіотики: найбільше вони накопичуються в стегенця, менш безпечні в цьому плані крильця. Тому краще купувати курей свійських, щоб їх м'ясо приносило тільки користь. Якщо ж немає можливості купити домашню курку, то слід під час готування м'ясо обробляти дуже ретельно.

Щоб приготувати курятину з грибним соусом, вам знадобиться:

філе куряче зі шкірою - 4 шт.
сіль
перець чорний мелений
олія оливкова - 2 ст.л.
цибуля - 1 шт.
гриби - 500 г
оцет хересний - 2 ст.л.
борошно - 1 ст.л.
бульйон курячий - 270 мл
петрушка свіжа
вершки - 1 ст.л.

Як приготувати курятину з грибним соусом:

1. Духовку розігріваємо до 190 градусів.
2. Куряче філе беремо середніх розмірів, кожне - близько 300 грам. Солимо і перчимо.
3. Ставимо сковороду на вогонь, розігріваємо олію, кладемо філе шкірою вниз. Готуємо м'ясо до золотистого кольору, приблизно 4-5 хвилин.
4. Перекладаємо обсмажене м'ясо на деко, поміщаємо в духовку, готуємо близько 15 хвилин до температури 160 градусів самого м'яса.
5. Цибулю беремо невеликий величини, тоненько нарізаємо. Ставимо сковороду на середній вогонь, додаємо цибулю, обсмажуємо 1 хвилину, помішуючи.
6. Гриби промиваємо і розрізаємо на 4 частини. Додаємо на сковороду до цибулі, обсмажуємо, помішуючи, близько 3 хвилин. Додаємо оцет, борошно. Готуємо, помішуючи, 1 хвилину.
7. Додаємо бульйон, густі вершки, нарізану петрушку. Варимо, помішуючи, поки не загусне, близько 5 хвилин. Солимо і перчимо. Соус готовий.
8. Подаємо курятину з соусом, прикрасивши її гілочками петрушки.

Час підготовки - 15 хвилин

Час приготування - 35 хвилин

Кількість порцій - 4

Смачного!