салати   закуски   супи   вечеря   десерти   торти   швидко   мультиварка   заготовки

Клітковина для здоров'я.

29 вересня 2009


Щоб схуднути і зберегти при цьому здоров'я, дієтологи всього світу рекомендують вживати в їжу більше рослинної їжі. На сніданок пропонується каша, а кращим перекусом визнано зелене яблуко. Що ж об'єднує ці продукти?

Всі вони містять велику кількість клітковини - рослинних волокон, не перетравлюється, але необхідних організму для правильного травлення. Сама клітковина не є джерелом енергії: у ній немає вітамінів, мінералів чи інших поживних речовин, але вона захищає від ряду захворювань і допомагає безболісно скинути вагу.

Клітковина є основою клітинних стінок, самої трудноусвояемие частиною рослини. Розчинна клітковина при контакті з водою перетворюється на желе, нерозчинна залишається незмінною. Обидва типи клітковини повинні обов'язково бути в щоденному раціоні.

Добова потреба організму в клітковині становить не менше 25 грамів, але забезпечити таку кількість можна, лише з'їдаючи кілограмами каші та овочі. Завдяки високим технологіям, потрібну кількість клітковини містять всього 100 г хлібців.

Якщо ви вирішили збільшити споживання клітковини, робити це потрібно поступово, протягом декількох тижнів, так як різкий перехід до способу харчування, заснованому на клітковині, неминуче призведе до здуття живота і безлічі інших некомфортних станів.

Клітковина допомагає запобігти розвитку діабету або полегшує його перебіг, так як значно знижує рівень цукру в крові. Знижує рівень холестерину і зменшує ризик серцево-судинних захворювань.

Недолік клітковини призводить до травним розладам або стимулює їх розвиток. Клітковина ж допомагає впоратися з багатьма функціональними і запальними захворюваннями кишечника, а також запобігти їх у майбутньому. Щоденне вживання продуктів, що містять клітковину - один з найефективніших способів профілактики раку товстої кишки. Висівки як цінне джерело клітковини стимулюють, очищають і оздоровлюють шкіру і травну систему, покращують колір обличчя і знижують вагу. Ви ж відвідуєте салон краси в Казані або у своєму рідному місті? Запитайте косметолога, і він розповість вам про користь клітковини для збереження молодості і краси.

Клітковина знижує вагу, як безпосередньо (зменшує жирову масу), так і побічно (через очищення кишечника і поліпшення травлення), тому що викликає почуття насичення навіть від невеликих порцій їжі. Саме тому до складу багатьох препаратів для схуднення входить велика кількість нерозчинної клітковини у вигляді порошку або капсул. Таку клітковину можна приймати тільки з великою кількістю води, інакше волокна розбухнуть і заб'ють кишечник.

Однією з найбагатших за вмісту клітковини вважається макробиотическая дієта: в її основі - цільнозернові продукти, овочі, фрукти і бобові, які можна тільки варити і тушкувати. Дієти на основі вживання фруктів і овочів завжди дуже популярні, а от дієти, що виключають з раціону овочі та фрукти (антіуглеводние), через відсутність клітковини можуть призвести до надлишку холестерину в організмі або навіть до інфаркту.