салати   закуски   супи   вечеря   десерти   торти   швидко   мультиварка   заготовки

Кленовий сироп

6 липня 2010


«І батьківщина щедро напувала мене березовим соком ...» Напевно, всі пам'ятають ці рядки з пісні. Але сік дає не тільки береза, але і клен, причому не простий, а цукровий - саме така його наукова назва: Acer saccharinum. Клен цукровий досягає у висоту 40 м і росте на території Північної Америки. З одного дерева можна отримати 20-25 літрів соку, з якого роблять улюблені ласощі канадців і американців - кленовий сироп.

Традицію збирати кленовий сік вони запозичили в індіанців ще в 18 столітті, а сироп, одержуваний з нього, став такою ж невід'ємною приналежністю північноамериканської кухні, як і різдвяна індичка. Збір кленового соку починається в кінці лютого і закінчується в кінці квітня, але нетерплячі жителі Онтаріо і Південного Квебека (Канада) влаштовують спеціальний свято, присвячений збору кленового соку, вже в березні.

Сезон збору кленового соку вважається відкритим, коли бруньки набухнуть, а температура повітря стане стабільною, піднімаючись днем ??трохи вище нуля і опускаючись вночі нижче нуля. У цей період від дерева можна отримати найбільше соку. Самий солодкий сік отримують в березні.

Щоб зібрати кленовий сік, в стовбурі клена на відстані 20-30 см від землі потрібно просвердлити отвір, діаметр якого - 1,5 см, а глибина - 5 см. У цей отвір вставляється трубка, по якій пасока тече в підставлену ємність. Фахівці вважають, що дерево від цього не страждає.

Оскільки кленовий сік містить 96% води, для отримання сиропу її потрібно випарувати. Випарювання здійснюється шляхом нагрівання соку на великих плоских поверхнях. Це дуже тривалий процес, та й вихід сиропу невеликий: для отримання 1 літра сиропу знадобиться 40 літрів соку!

З медичної точки зору Кленовий сироп дуже корисний, тому що в ньому зовсім немає жиру, зате замість сахарози міститься дектроза і ще багато всього корисного: мікроелементи, калій, кальцій, залізо.

Це повністю натуральний продукт, в які не додають ні барвники, ні ароматизатори. Смачний і корисний кленовий сироп використовується для приготування не тільки солодких страв, а й, наприклад, запеченої курки.

Так чи шкідливі напівфабрикати?
Народна улюблениця - піца