салати   закуски   супи   вечеря   десерти   торти   швидко   мультиварка   заготовки

Класична шарлотка з хлібом

2 вересня 2013


Існує кілька версій виникнення назви "шарлотка". Однією з них є версія, що блюдо так названо на честь королеви Шарлотти, яка нібито запропонувала цей рецепт; за іншою версією назва походить від слова charlit, що в перекладі означає блюдо зі збитих яєць з молоком і цукру. Версій багато, але суть в одному: це дуже смачне, соковите блюдо, ситне і просте, і жодної господині не складе труднощів приготувати таке смачне ласощі.
Ідея класичної шарлотки запозичена у англійців, вона є однією з різновидів пудингу, який вживають у їжу в теплому вигляді. Дно форми викладають хлібом просоченим молочно - яєчною сумішшю, за ним йдуть шари яблук (груш, персиків), родзинок, горіхів або цукатів, а зверху все це прикривають ще одним шаром хліба. Шарлотку можна готувати з різними начинками, однак класичної начинкою вважається яблучна. Яблучну шарлотку традиційно випікають в осінній період, після збору яблук.

Щоб приготувати класичну шарлотку з хлібом, вам знадобиться:

хліб білий підсохлий
яблуко - 3 шт.
масло вершкове - 30 г
яйця курячі - 2 шт.
родзинки - кількість за смаком
горіхи - кількість за смаком
цукор - 0.5 ст.
молоко - 0.5 л

Як приготувати класичну шарлотку з хлібом:

1. Спочатку потрібно підготувати хліб. Хліб нарізати шматочками близько 1 см завтовшки, кожен шматочок розрізати на однакові чотири частини. Взяти миску, вбити в неї яйця. Яйця добре збити міксером, додати молоко і добре розмішати до однорідності. Шматочки хліба вмочити з двох сторін в молоці. У форму для випічки, застелену пергаментом, викласти шар просоченого хліба, близько один до одного - це буде основа для нашої класичної шарлотки.
2. Яблука вимити, просушити, очистити і нарізати часточками. Зверху хліба у формі викласти шар з часточок яблук, можна віялом, а можна просто поруч один до іншому. Зверху яблука посипати половиною цукру. Ізюм змішати з горіхами в мисці, їх кількість визначайте за своїм смаком. Зверху яблук викласти шар родзинок і горіхів.
3. Зверху горіхів і родзинок викласти шар просоченого молоком зі збитими яйцями хліба. Зверху залити все залишилися молоком і посипати цукром. Випікати шарлотку в духовці, попередньо розігрітій до 200 градусів, до золотистої скоринки. Дістати шарлотку з духовки і остудити трохи, потім акуратно витягти з форми, нарізати на порції і подавати до столу до чашечки кави або чаю.

Смачного!

Безглютеновий шоколадно-кабачковий хлібець
Ковбаски, запечені в пікантному соусі