салати   закуски   супи   вечеря   десерти   торти   швидко   мультиварка   заготовки

Картопляні деруни з шинкою

11 квітня 2014


Картопляні деруни - невід'ємний атрибут української та білоруської кухонь, який має безліч варіантів. Це блюдо, яке я обожнюю з дитинства, готувати його мене навчила бабуся, з тих пір я неодноразово експериментувала з приготуванням дерунів. У картоплю можна додавати цибулю, часник, сир, гриби, м'ясо - все, що душа забажає. Деруни з шинкою виходять дуже смачними і ситними, вони стануть відмінним початком дня. Іноді я їх беру з собою на роботу, так як і в холодному вигляді вони дуже смачні (в іншому, їх завжди можна розігріти в мікрохвильовці). Зізнаюся, це блюдо дуже калорійне, але якщо є його не кожен день і до того ж у першій половині дня, то фігура нітрохи не постраждає, а настрій буде чудовим!

Щоб приготувати картопляні деруни з шинкою, вам знадобиться:

картопля середнього розміру - 10 шт.
цибулина - 2 шт.
шинка - 200 г
сир твердий - 200 г
яйця - 2 шт.
цибуля зелена подрібнений - 2 ст.л.
кріп подрібнений - 2 ст.л.
борошно пшеничне - 4 ст.л.
сіль за смаком
перець чорний мелений - за смаком
олія для смаження

Як приготувати картопляні деруни з шинкою:

1. Миємо і очищаємо картоплю і натираємо її на крупній тертці. Отриману масу віджимаємо руками, щоб стекла зайва рідина (можна перекласти в друшляк і натиснути ложкою).
2. Чистимо цибулю, дуже дрібно його нарізаємо. Сир і шинку також нарізаємо маленькими кубиками.
3. Змішуємо сир, цибуля і шинку з картоплею, додаємо борошно, зелень і яйця, солимо і перчимо до смаку, добре перемішуємо, щоб маса стала більш-менш однорідною.
4. Ставимо сковороду на середній вогонь, наливаємо олію і чекаємо, поки воно добре розігріється. Після цього ложкою викладаємо тісто на сковороду, акуратно формуючи округлі коржі середньої товщини. Підсмажаться вони дуже швидко, за кілька хвилин. Зверніть увагу на те, що картопля дуже швидко вбирає масло, тому його потрібно постійно підливати.
5. Коли деруни стануть золотистими з обох сторін, їх можна вважати готовими. Щоб позбутися зайвого жиру, кладемо їх на паперову серветку - масло вбереться.

Подаємо деруни зі сметаною, майонезом або будь-яким соусом на ваш вибір. При бажанні можна зелень не додавати в тісто, а посипати нею вже готову страву або перемішати зі сметаною, щоб отримати смачний соус.

Смачного!

М'ясо по-французьки з соусом бешамель
Мафіни з бананом і шоколадними чіпсами