салати   закуски   супи   вечеря   десерти   торти   швидко   мультиварка   заготовки

Як солити гриби грузді

4 вересня 2014


Простий рецепт, як солити гриби грузді.

Грузді і рижики на Русі завжди солили у величезній кількості, заготовки робили бочками, аби вистачало на всю сім'ю з 10-12 чоловік. Зараз мало хто заготовляє солоні грузді в такій кількості, хоча в грибах міститься багато вітамінів, корисних амінокислот, вуглеводів, і це тільки мала частка того цінного, що міститься в грибах. Гриби з легкістю заміняють фрукти, м'ясо і овочі, особливо гарно гриби засвоюються організмом в маринованому вигляді і в соліннях.

Щоб засолити гриби грузді, вам знадобиться:

відро свіжозібраних груздів
питна вода - 2,5 л
сіль - 2 ст.
пакет чорного перцю (горошок) - 1 шт.
смородинові листи - 20 шт.
парасольки кропу - 20 шт.
часник - 10-20 великих зубчиків
лавровий лист - 1 пакет

Як засолити гриби грузді:

1. Приступаємо до найскладнішого процесу в засолюванні грибів - до очищення груздів. Для їх промивання придасться щітка, ніж і проточна вода. З груздя змахуємо лісової сміття: листя, мох і бруд, потім грузді під струменем води очищаємо щіткою. З гриба видаляємо червоточини, якщо такі є, і обрізаємо ніжку у підстави.
2. Гриби очищені складаємо в відра або тази і заливаємо їх водою, але гриби спливуть на поверхню, а їх необхідно притопити, для цього знадобиться кришка меншого діаметру і який-небудь вантаж, наприклад, кілька пластикових пляшок, наповнених водою. У воді грузді необхідно залишити на добу, цей етап допомагає видалити з грибів токсичні речовини.
3. Гриби після вимочування трохи зменшаться в обсязі. Воду з тазика необхідно злити, грузді промити в проточній воді. Тепер грузді готові до засолення. Для засолювання знадобиться емальований посуд, в крайньому випадку пластикове відро.
4. Гриби необхідно викладати пошарово пластинами догори, великі гриби потрібно розрізати на кілька частин. Шари необхідно солити в кількості приблизно 1-3 ст.ложки солі, кількість ложок залежить від діаметру посуду. Додаємо нарізані зубчики часнику, кілька порічкових і лаврових листів, останній шар накриваємо парасольками кропу. Грузді придавлюємо гнітом з вантажем і залишаємо засолюють. Гриби повинні сховатися у власному соку, що виступив з грибів, якщо цього не відбулося, збільште вагу.
5. Через 5-7 днів гриби розкладаємо по стерилізованим банкам. Якщо ви робите це руками, то обов'язково купите спеціальні поліетиленові рукавички (які використовують продавці в магазині), щоб не занести непотрібну мікрофлору. Гриби необхідно залити розсолом, покласти парасольки кропу і закатати стерилізованими кришками. Банки з грибами можна перевернути догори дном і дати відстоятися кілька годин, періодично перевіряючи, чи немає патьоків (якщо вони з'явилися, виходить, банку загорнена негерметично). Якщо все гаразд, прибираємо гриби в темне і прохолодне місце.

Гриби готові, і через кілька місяців їх можна їсти. Приємного вам апетиту!

Фокачча з оливками і розмарином
Чізкейк з йогуртом