салати   закуски   супи   вечеря   десерти   торти   швидко   мультиварка   заготовки

Як пророщувати пшеницю до Новрузу

10 березня 2014


Традиція пророщувати зерна до Новрузу і готувати з нього святкове блюдо - сумаляк - сягає своїм корінням в глибоку старовину. Близько 2500 років тому на території сучасного Ірану існувала могутня Перська імперія, де поклонялися Сонцю. Тому день весняного рівнодення відзначався як особливе свято, від нього і стався Новруз. Його святкують у багатьох країнах Передньої і Середньої Азії, які раніше входили в зону впливу Перської імперії, проте називати Новруз ісламським святом не зовсім коректно - араби, наприклад, його не відзначають.

Новруз вважається початком нового року і святкується з великим розмахом. Святу передує велика підготовка: у будинках проводять ретельне прибирання, перепирати одяг і, звичайно, готують святковий стіл. Тут теж є певні традиції: потрібно приготувати страви з семи продуктів, одним з яких обов'язково буде сумаляк - своєрідний символ Новруза.

Сумаляк - це страва з пророщених паростків пшениці. Для приготування сумаляк пророщену пшеницю перетирали в ступі, перекладали в великий казан, заливали бавовняним маслом, додавали борошно і варили, помішуючи, 20-24 години з таким розрахунком, щоб сумаляк був готовий до світанку святкового дня. Готували сумаляк колективно, зазвичай збиралася велика група жінок, вони по черзі помішували його і при цьому співали, жартували, танцювали. Діти теж брали участь в загальному святкуванні. Коли наступав свято, жінки розкладали сумаляк в миски і тарілки і несли в свої будинки.

Щоб було, з чого готувати сумаляк, за тиждень до свята потрібно купити пшеницю, найкраще спеціально відібрану для пророщування, викласти її в неглибоку ємність (в тарілку, наприклад) і залити теплою водою, щоб вона покривала зерна. Вони її швидко вберуть і набухнуть, а потім зерна досить просто зволожувати, не допускаючи їх пересихання, але й не заливаючи занадто великою кількістю води. Деякі люди тримають тарілки і миски з пророщувати пшеницею під лампами, це і тепло дає, і світло, який абсолютно необхідний для росту будь-яких рослин.

Якщо вам не вдасться купити пшеницю, спеціально призначену для пророщування, можна купити звичайну, але тоді зерна краще насипати в два-три шари, так як не всі з них можуть прорости. У кожному разі через тиждень у вас будуть пучки ніжною весняної зелені. Але тут є свої нюанси.

Святковий стіл на Новруз покладено прикрашати зеленими паростками пророщеної пшениці, і за тиждень вони якраз і досягнуть достатньої довжини. А ось у пророщеної пшениці, яка простоїть 3-4 дні, будуть маленькі паростки, саме те, що потрібно для приготування сумаляк. Тому зустрічаються рекомендації замочувати дві порції пшениці: одну за тиждень до Новруза - для прикраси столу, а другу - за 3-4 дні до його приготування (нагадаємо, що готують сумаляк напередодні).

Хоча в сумаляк не додають цукор, страва виходить солодким і дуже приємним на смак. Але головне навіть не в цьому. Дивним чином люди вже у давнину розуміли, яку користь таять пророщені зерна пшениці. Наукові дослідження, проведені вже в наш час, показали, що проростки пшениці - це природне терапевтичне засіб, що містить масу живильних і цілющих елементів.

Як відомо, організм людини слабшає за зимові місяці через брак вітамінів і мікроелементів - сьогодні це називають весняним авітамінозом. Пророщена пшениця являє собою найсильніший стимулятор життєдіяльності організму, справжній джерело цілющої сили, еліксир здоров'я і молодості. Її харчова цінність істотно вище, ніж у продуктах переробки. Недарма в наш час проростки пшениці використовуються в лікувальному харчуванні, в медицині, в парфумерній промисловості.

Японська дієта
Салат з авокадо, креветками і грибами