салати   закуски   супи   вечеря   десерти   торти   швидко   мультиварка   заготовки

Італійська кухня.

13 жовтня 2009


Якщо провести опитування серед росіян: яке італійське блюдо вони вважають найвідомішим, відповіді будуть самі різні. Одні скажуть, що це піца, інші - що це томатний соус, національними італійськими стравами назвуть сири, вина, макарони - і всі будуть праві. Італійська кухня настільки широко відома, і настільки припала до смаку народом усього світу, що важко знайти людину, яка б не знала хоча б одного італійського блюда.

Рецепти національної італійської кухні проникли в багато національні кухні. Наприклад, французька гастрономічна енциклопедія називає Італію батьківщиною національної кухні, традиційні італійські пасти займають почесне місце в меню французьких ресторанів. Сполучені Штати не мислять фаст-фуд без італійської піци, хоча справжню піцу з коржем з тонкого, мало не просвічує тесту, готують тільки в дров'яної печі, а не в духовці, і є її потрібно відразу, що при доставці на дім зробити неможливо. У піцу, крім обов'язкових сиру і томатів, залежно від рецепту, входять найрізноманітніші продукти: анчоуси, сирокопчена або варена шинка, гриби, сосиски, артишоки, мідії, цибуля, часник, овочі і т.д.

Ароматний, тертий або нарізаний дрібними шматочками, італійський сир пармезан - невід'ємна частина італійського блюда, що з'єднує всі компоненти і надає їй особливий смак. Томатний соус - сальса ді помодоро, оливкова олія - ??теж продукти національної італійської кухні. Італійці - гарячі прихильники овочів і прянощів, наприклад, салат-латук, артишоки, помідори, баклажани, кабачки можуть служити і самостійною стравою, і гарніром до м'ясних і рибних страв.

У ресторанах італійську кухню репрезентують страви, що вимагають особливої ??ретельності при приготуванні: сире мариноване м'ясо карпаччо, яке просто тане в роті, пармська шинка з динею, запеченої на грилі, або ніжна теляча рулька «Оссо Буко» з мозковою кісточкою і смажене яловиче філе турнедо. Середземноморська італійська кухня немислима без самих різноманітних страв з риби і морепродуктів.

Вечеря в Італії часто складається з холодного страви: салату, вінегрету, помідорів, сиру, але глечик з вином завжди присутній на столі італійців, так як вино в Італії - національний напій.

Не можна, кажучи про італійську кухню і не згадати про пастах - макаронних виробах найрізноманітніших форм і кольорів, з начинкою або без неї, починаючи від всім відомих спагетті і равіолі до маловідомих орзо або ангелотті. Досить сказати, що паста по-італійськи означає «їжа». Різотто - страва з рису їдять замість пасти (але ні в якому разі не разом). Його готують з грибами, м'ясом, квасолею, томатами, горошком і навіть коньяком. З рису італійці примудряються готувати навіть паштет.

Славиться Італія та десертами: чого вартий один лише ні з чим не порівнянний торт «Тірамісу», приготований з просоченого кави і солодким лікером печива, прослоенних сиром «Маскарпоне» з ваніллю, цукром і збитими яйцями. В Італії готують смачне морозиво, міланські булочки з виноградом і фруктами, торт з мигдалем, мигдальні тістечка, муси. Десерт зазвичай закінчується традиційним кави.