салати   закуски   супи   вечеря   десерти   торти   швидко   мультиварка   заготовки

Грибна ікра з груздів

7 жовтня 2013


Незважаючи на те, що осіння пора навіває смуток дощами і в'янучої красою природи, цей час року є просто безцінним для любителів «тихого полювання». Запасаючись кошиками, багато з нас відправляються збирати чудові дари природи, затаєні під травою, хвоєю, листям ... Гриби (як ви вже здогадалися, сьогодні наша розмова буде саме про них) - одне з улюблених ласощів більшості людей. Неповторний вабливий аромат і чудовий смак грибів роблять їх просто незамінними!

Одним з грибочків, якому варто приділити особливу увагу, є груздь. Завдяки прекрасним смаковим якостям цей гриб вельми популярний в кулінарії. Само собою, що хочеться насолоджуватися такою смакотою не тільки восени, а й протягом усього року! Тому грузді солять і маринують, закочують в баночки і ховають в комору. Не менш смачною виходить грибна ікра з груздів, рецептом якої я хочу поділитися з вами!

Щоб приготувати грибну ікру з груздів на зиму, вам знадобиться:

грузді
морква - 1 кг
ріпчаста цибуля - 1 кг
томатний соус - 300 г
олія соняшникова - 200 мл
часник
перець чорний мелений
сіль

Як приготувати грибну ікру з груздів:

1. Гриби перебрати, очистити від землі та сміття, помістити у велику ємність і залити холодною водою. Залишити гриби на кілька годин (ще краще - на добу), після чого ретельно промити грузді під проточною водою за допомогою губки, призначеної для миття посуду.
2. Перекласти гриби в каструлю і залити водою. Помістити каструлю на плиту, довести гриби до кипіння і варити на невеликому вогні протягом 40 хвилин.
3. Готові гриби відкинути на друшляк і залишити до повного охолодження. Для приготування ікри за даним рецептом вам знадобиться приблизно 3 літрові банки варених груздів.
4. Остиглі гриби пропустити через м'ясорубку або просто дрібно нарізати.
5. Ріпчасту цибулю і моркву почистити, вимити, обсушити. Моркву натерти на тертці, цибулю подрібнити за допомогою ножа.
6. У сковороді розігріти олію.
7. Нарізаний ріпчасту цибулю викласти в сковороду з розігрітим маслом і, помішуючи, злегка обсмажити.
8. Викласти в сковороду морква, гриби, додати томатний соус. Поперчити і посолити блюдо за смаком, ретельно перемішати і готувати (тушкувати) близько 30 хвилин.
9. Часник очистити від лушпиння і натерти на дрібній тертці (як варіант, можна припустити зубчики часнику через прес або дуже дрібно нарізати).
10. За хвилину до закінчення приготування додати в грибну ікру подрібнений часник і ще раз гарненько все перемішати.
11. Зняти сковороду з ікрою з плити і дати страві настоятися протягом 10 хвилин.
12. Гарячу грибну ікру розкласти в зазделегідь підготовлені (простерилізовані) банки, накрити кришками і закатати.
13. Перевернути банки із заготівлею догори дном, добре укутати і залишити до повного охолодження.
14. Для зберігання помістити банки з грибною ікрою в холодильник, комору або льох.

Для приготування ікри за даним рецептом можна використовувати як білі, так і чорні грузді. Так як чорний груздь володіє специфічним кольором і при засолюванні має менш апетитний вигляд, найчастіше для ікри використовують саме його. Грибна ікра з груздів хороша в якості самостійної закуски, підходить для приготування гарячих і холодних бутербродів. Крім цього, всього одна ложечка такої чудової заготовки, додана в суп, рагу або ще яке-небудь блюдо, додасть страві неповторний смак і аромат!

Готуйте з задоволенням і приємного вам апетиту!

Відбивні з рижиків
Тріска, загорнута в шинку сірка на подушці з баскського соусу