салати   закуски   супи   вечеря   десерти   торти   швидко   мультиварка   заготовки

Фріттата з капустою калі

13 квітня 2014


Першим, що спадає на думку при слові «сніданок», є традиційна яєчня. Або ж омлет. Курячі яйця - просто відмінний продукт для ранкового прийому їжі. Живильні, швидкі в приготуванні, смачні, апетитні ... Що ще потрібно для того, щоб почати день з бадьорістю й енергією ?!

А що ж таке фріттата? Під загадковою і захопливою назвою цієї страви насправді ховається знайомий усім омлет. Правда, італійського походження. Чудово це страва не тільки простотою приготування, але й тим, що щоранку ви можете радувати свою сім'ю чимось новеньким і дуже смачним. Адже крім яєць (основного, незамінного компонента), під фриттату можна додавати сир, м'ясо та ковбасні вироби, рибу, різні овочі та зелень, гриби, бобові.

Сьогодні я поділюся з вами одним з численних рецептів цього прекрасного страви. Отже, готуємо фриттату з капустою калі!

Щоб приготувати фриттату з капустою калі, вам знадобиться:

яйця (великі) - 8 шт.
пармезан - 100 г
капуста калі - 280-300 г
пепероні - 60-85 г
цибуля ріпчаста - 1 шт.
часник - 1 зубчик
олія оливкова - 3 ст. л.
перець чорний мелений - ? ч. л.
сіль -? ч. л.

Як приготувати фриттату з капустою калі:

1. Пармезан натерти на дрібній тертці.
2. Ріпчасту цибулю очистити від лушпиння і нарізати тонкими півкільцями.
3. Капусту калі гарненько промити під проточною водою і злегка струсити, щоб видалити з листя залишилися крапельки води. Вирізати жорсткі частини (ребра, качан) і крупно нашаткувати.
4. Пепероні нарізати тонкою соломкою або невеликими скибочками.
5. Часник почистити і подрібнити (дрібно порубати ножем, натерти на тертці або пропустити через прес).
6. Вміст яєць помістити в миску середнього розміру. Додати сіль, чорний мелений перець і половину тертого сиру. Гарненько збити суміш віночком.
7. У сковороді розігріти оливкову олію. Викласти в сковороду нарізану ріпчасту цибулю і, помішуючи, обсмажити до м'якості (на середньому вогні). Приблизний час обсмажування становить 5-6 хвилин.
8. До обсмаженому цибульки додати листову капусту. Викладати калі потрібно в кілька прийомів: викласти частину капусти, а коли вона обмякнет і трохи осяде, додати наступну частину. І так далі (всього 2-4 прийоми).
9. Капусту з цибулею злегка приправити чорним меленим перцем і сіллю. Робити це потрібно з обережністю, так як яєчна суміш, якою ви пізніше будете заливати овочі, вже містить дані інгредієнти.
10. Обсмажувати капусту з цибулею до тих пір, поки рідина з сковороди повністю не випарується. Після цього трохи збільшити вогонь, додати ковбасу і подрібнений часник, перемішати і готувати 1 хвилину.
11. Додати в сковороду яєчно-сирну суміш і гарненько все перемішати. Накрити кришкою і готувати на маленькому вогні протягом 4-5 хвилин (не більше!).
12. Зняти фриттату з вогню і посипати сиром.
13. Сковороду з омлетом помістити в попередньо розігріту духовку і запікати протягом 1-2 хвилин. Бажано використовувати духову шафу з вбудованим грилем, так як в цьому випадку фріттата покриється апетитною рум'яною скоринкою.
14. Злегка остудити блюдо (1-2 хвилинки). Використовуючи гнучкий кулінарний шпатель, акуратно відокремити краю омлету від сковороди, в якій він готувався. Обережно перевернути сковорідку і викласти фриттату на блюдо.

Справжню італійську фриттату готують в спеціальній сковороді з двома ручками (призначеної для приготування саме цієї страви), проте прекрасно підійде і звичайна сковорідка. З урахуванням того, що завершальний етап приготування страви припускає запікання в духовці, для зручності бажано використовувати посуд зі знімною ручкою.

В оригінальному рецепті цієї страви використовується пепероні - один з різновидів салямі італо-американського походження. Однак сміливо можна замінити цей продукт чорізо (пряними іспанськими ковбасками), більш знайомими нам мисливськими ковбасками, копченою грудинкою, шинкою і тому подібними вкуснейшими речами. А можливо й таке, що ви взагалі не бажаєте бачити м'ясо у своєму омлеті? Тоді додайте в неї різнокольоровий болгарський перець або жменю обсмажених з цибулею грибочків! Це також дуже смачно!

Ще одним з інгредієнтів, який ви також можете додати при бажанні, є гострий перець чилі. Надайте фріттати пікантну нотку за допомогою невеликої кількості свіжого (гарненько подрібненого) або сухого (меленого) чилі.

Подавайте фриттату з калі теплою, на тарілках, сервірованих апетитними свіжими овочами та соковитою зеленню!

Приємного вам апетиту!

Солянка в горщиках
Яєчний салат у сендвічі