салати   закуски   супи   вечеря   десерти   торти   швидко   мультиварка   заготовки

Їмо - і розумнішаємо?

5 травня 2010


Вчені давно з'ясували, що діяльність мозку значною мірою залежить від того, яким харчуванням ми його забезпечуємо. Неправильне харчування і спосіб життя можуть зробити роботу мозку набагато менш ефективною. Вважається, що саме поліпшення харчування дозволило вдосконалюватися мозку наших печерних предків. Недолік поживних речовин для мозку, який був в період грудного вигодовування, може негативно позначитися на майбутньому інтелекті дитини.

Цукор: палиця з двома кінцями

Багато хто напевно помічали: досить випити склянку гарячого солодкого чаю чи з'їсти шоколадку, щоб «мізки» почали працювати краще. Дійсно, надходження великої кількості глюкози в перший момент стимулює мозкову діяльність, але потім слід її різкий спад. Про це корисно пам'ятати тим, у кого випускний бал ще попереду, а поки належить здача ЄДІ.

Очевидно, цукор в чистому вигляді далеко не так ефективний, як хотілося б. Однак існують вуглеводи, що містять глюкозу, які стимулюють роботу мозку, але не викликають потім її різкого спаду. Тому сніданок, що включає крохмалисті вуглеводи (хліб, рис та інші зернові продукти, горіхи, боби, картопля), забезпечить хорошу підтримку мозкової діяльності на весь час навчання, а перекушувати краще булочкою з горіхами, а не шоколадкою.

Жир заважає мозку працювати

Жири шкідливі не тільки для фігури, але й для мозкової діяльності. Вони перешкоджають засвоєнню цукрів, які необхідні для повноцінної роботи мозку, і тому надлишок жиру в організмі може звести нанівець поглинання цукру. Щоб мозок добре працював, виключіть з раціону жирні продукти.

Білки-прискорювачі

Роль білків для розумової діяльності не менш важлива, ніж роль вуглеводів. Білок сприяє виробленню гормонів адреналіну і допаміну, які збуджують мозок і прискорюють реакції, до яких відноситься і процес мислення. Чим більше енергії, тим більш продуктивною буде робота. Тому обов'язково включайте в свій раціон більше білків - рослинних (квасоля, горох, сочевицю, сою, баклажани, горіхи, гриби) і тварин (рибу, морепродукти, нежирне м'ясо).

Вітаміни, мінерали й мікроелементи

Практично всі вони в тій чи іншій мірі впливають на роботу мозку, причому іноді досить сильно. Наприклад, дефіцит заліза, цинку і вітамінів групи В може істотно погіршувати пам'ять, а кальцію і магнію - діяльність нервової системи. Для насичення організму всім необхідним вам потрібно урізноманітнити свій раціон, включаючи в нього різні овочі, фрукти, рибу, м'ясо і молочні продукти, а не поглинати штучні вітаміни з аптеки.

Запорука успішної роботи мозку - правильне харчування. При переїданні, навіть якщо ви їли найкорисніші продукти, всі сили організму будуть кинуті на перетравлення їжі, а мозок в цей час відпочиває.

Дуже важливо також пити більше води, причому саме чистої питної води, а не кави, чаю та ін.

Як бачимо, людина може стимулювати свою розумову активність, потрібно тільки правильно підібрати раціон і режим харчування і в усьому знати міру.

Стильно - значить дорого
Фрукти та овочі не в сезон: їсти чи не їсти?