салати   закуски   супи   вечеря   десерти   торти   швидко   мультиварка   заготовки

Стародавні таємниці хліба.

23 вересня 2009


Хліб - найдавніша багатокомпонентна їжа, яка вимагає великих трудовитрат при приготуванні. Можливо, саме необхідність вирощувати хліб змусила людину перейти до осілого життя. Стародавні жителі вирощували пшеницю просто для їжі, а навчившись молоти зерна в борошно, незабаром відкрили технологію випічки простих коржиків. Перші коржі були з ячменю, кукурудзи і пшениці.

Дріжджове тісто для випічки хліба з'явилося в Єгипті близько 17 в. до н.е. Замість дріжджів використовували особливий сорт пшениці, яку відразу мололи, не висушуючи, зберігаючи в ній необхідні для підняття тесту бактерії. Стародавні греки просто залишали тісто для бродіння на відкритому повітрі, а пізніше додавали в тісто забродивший виноградний сік. Галли додавали в тісто пивну піну. Отримавши дріжджове тісто, господині трохи тіста залишали для наступної закваски.

У 10 в. до н.е. єгиптяни отримали дріжджі і вивели новий сорт пшениці, що дає білу муку. Вони також навчилися варити хлібне пиво. Крім білого, в Єгипті випікали близько 30 різних сортів хліба. Греки поширили технологію приготування дріжджового хліба по всій Європі. У стародавньому Римі існувала державна монополія на випічку хліба: він вважався цінніше і корисніші за м'ясо.

Більшість сучасних видів хліба були відомі ще в античному світі. Саме в той час у слова «хліб» з'явилося переносне значення: їжа, основа життя. У середньовічній Європі хліб був основною їжею бідняків, а на столах знаті черствий хліб використовувався як тарілки для м'ясних страв, які після обіду віддавали слугам або собакам. Хлібні тарілки замінили дерев'яними тільки в 15 в.

Протягом багатьох століть соціальний статус людини виражався у виборі сорти хліба: чим темніше хліб - тим нижче положення. Сьогодні хлібні переваги змінили полярність. Темні і цільнозернові сорти хліба часто цінуються вище білих, як більш корисні.