салати   закуски   супи   вечеря   десерти   торти   швидко   мультиварка   заготовки

Боб-гуляш

20 листопада 2013


Суп-гуляш - одне з найпопулярніших страв вишуканої і ситної угорської кухні. Він являє собою, як правило, дуже густий суп з всілякої начинкою.

Ми ж у свою чергу пропонуємо вашій увазі один з найцікавіших рецептів угорського гуляшу з домашніми галушками, який запросто стане справжнім прикраса будь-якого обіднього столу!

Необхідні інгредієнти:

яловичина - 450-500 г
ріпчаста цибуля - 1 шт.
картопля - 3-4 шт. (~ 500 г)
перець болгарський - 1-2 шт.
помідори - 2 шт.
часник - 2 зубчики
томатний соус (або паста) - 1 ч.л.
бульйон (або вода) - 800-1000 мл
сушена паприка - 1 ст.л.
топлене сало (смалець) або рослинне масло - для смаження
кмин - щіпка
сіль
для галушок:
яйця - 1 шт.
мука
сіль

Як приготувати боб-гуляш:

1. Для початку вимиємо м'ясо, потім обсушимо його й наріжемо кубиками (приблизно в 1 см). Для цього рецепта ви можете вибрати будь-яку частину яловичини (лопаткову частину або голяшку, за вашим бажанням).
2. Далі очищаємо цибулю і дрібно його нарізаємо. Промиваємо болгарський перець, видаляємо з нього насіння і нарізаємо кубиками. Помідори також нарізаємо на кубики. До речі, свіжі помідори в цьому рецепті можна сміливо замінити томатами у власному соку.
3. Очищаємо картопля (разваривается сортів) від шкірки і нарізаємо його на великий кубик (зі стороною приблизно в 1 см). Чистимо часник, а потім дрібно рубаємо його (або натираємо на дрібній тертці, або пропускаємо через землянку).
4. Після цього беремо каструлю з товстим дном (можна чавунну), розтоплюємо на ній смалець (або ж рослинне масло) і гарненько нагріваємо. Викладаємо потім у неї цибулю, злегка присолюємо його і наготовлюємо до м'якості (не забуваючи періодично помішувати). Знімаємо каструлю з цибулею з вогню, даємо їй трохи охолонути, а потім всипаємо паприку і перемішуємо.
5. У чистій сковороді розігріваємо трохи рослинного масла (смальцю) і обсмажуємо на ньому м'ясо (порціями) до рум'яності. Потім перекладаємо м'ясо в каструлю до цибулі.
Додаємо рубаний часник, а також щіпку кмину (за бажанням). Після вливаємо трохи води (для того щоб м'ясо у нас не варилося, а просто тушкувалось в невеликій кількості рідини).
6. Перемішуємо все і тушкуємо близько 1-1,5 години на повільному вогні, періодично додаючи трохи води (якщо потрібно), не забуваючи помішувати. Додаємо до м'яса картопля, збільшуємо вогонь, перемішуємо і смажимо близько 3-5 хвилин. Солимо, додаємо порізані помідори, перець і томатний соус (або томатну пасту).
Вливаємо бульйон (краще взяти кістковий) або воду (щоб тільки злегка покривали овочі). Так як це досить густе блюдо, то кількість рідини ви можете регулювати за власним смаком.
7. Доводимо суп до кипіння, накриваємо кришкою і варимо на слабкому вогні близько 15 хвилин (до повної готовності картоплі). Потім знімаємо каструлю з вогню і даємо супу настоятися під кришкою еще10-15 хвилин.

В кінці приготування в гуляш можна додати і домашні галушки (чипетке). Для цього розбиваємо 1 яйце, змішуємо його з сіллю і додаємо борошно (стільки, щоб у вас в результаті вийшло круте тісто). Відщипуємо від тесту маленькі шматочки і кидаємо в киплячий суп (при бажанні тісто можна нарізати у формі локшини).

Боб-гуляш з домашніми галушками подається гарячим!

Приємного всім апетиту!

Зрази: котлети з картоплі і яблук
Салат Наречена з куркою