салати   закуски   супи   вечеря   десерти   торти   швидко   мультиварка   заготовки

Ананасова шарлотка

3 вересня 2013


Шарлотка являє собою смачний пиріг, абсолютно нескладний у приготуванні, основою якого є бісквітне тісто з різноманітними ягодами і фруктами.

Яка ж історія шарлотки? Існує романтична історія: один кухар був безнадійно закоханий і приготував пиріг, рецепт якого присвятив своїй коханій Шарлотті. Таким чином і з'явився пиріг шарлотка. Рецепт Шарлотці широко відомий в Росії, Америці, Франції, Англії.

Однак за рецептом шарлотки криється кілька пирогів, які суттєво разняться за рецептурою. Класична яблучна шарлотка, придумана у Франції, готується з білого хліба, заварного крему і яблук. Хоча багато хто вважає, що шарлотка з яблуками по-французьки походить на англійський солодкий пудинг з хліба з яблуками.

Шарлотку готували зазвичай восени, в період збору врожаю яблук. Шарлотку була неймовірно популярна в Європі, а згодом вона стала частим гостем і на столах росіян. Хоча в Росії здавна готували пироги з яблуками, нова назва й новий рецепт пирога сприйняли «на ура». Трохи згодом тут був придуманий все ж свій рецепт приготування шарлотки, правда, французом, Марі Антуаном Каром, які перебували на службі у Олександра I. Це був бісквітний десерт з печива, вершків і баварського крему, досить складний у приготуванні. Тому вже трохи пізніше рецепт був значно спрощений, і на світ з'явився простий рецепт шарлотки.

Шарлотка стала популярною багато в чому через доступності начинки (яблук), а також через простоту її приготування. По суті своїй це бісквіт з яблук. Тісто нескладне, але важливо його гарненько збити. Шарлотка може бути на кефірі, на сметані. Готувати її можна як у духовці, так і в мікрохвильовці або мультиварки. Можна додати в тісто для аромату корицю, і тоді шарлотка придбає не тільки новий смаковий відтінок, але і дивні пахощі!

Шарлотка зовсім не обов'язково повинна бути з яблуками, можна яблука замінити грушами, абрикосами, сливами, різними ягодами, джемами, варенням, збитими вершками з наповнювачами, кремами, фруктово-ягідними або шоколадними мусами. Шарлотка хороша своєю універсальністю, вона виявилася напрочуд живучим рецептом, незважаючи на зміну епох, і прекрасно адаптувалася і до нових умов, і до нової кухонній техніці.

Рецепт, який я пропоную вам, - це рецепт шарлотки з ананасами. Причому, ананаси можна використовувати як свіжі, так і консервовані. Нічого складного в приготуванні, до того ж готується шарлотка дуже швидко!

Щоб приготувати ананасовий шарлотку, вам знадобиться:

яйця - 4 шт.
цукор - 1 ст.
борошно пшеничне вищого сорту - 1 ст.
ананас свіжий - 1/4 шт. (або консервовані ананаси - 1 банка)
цукор ванільний - 1 пачка
вершкове масло
сухарі
для посипання:
пудра цукрова

Як приготувати ананасовий шарлотку:

1. Збиваємо в невеликому посуді яйця з цукром і ванільним цукром до стану міцної піни.
2. Додаємо борошно і швиденько перемішуємо вручну або на низьких оборотах міксера.
3. Форму для запікання змащуємо вершковим маслом (або маргарином), посипаємо сухарями і викладаємо на неї нарізані свіжі або консервовані ананаси, відціджені від сиропу.
4. Ананаси заливаємо тестом, даємо трохи постояти, поки тісто добре розподілиться по формі.
5. Відправляємо форму для запікання з тестом на 30-40 хвилин у духовку, заздалегідь розігріту до 200 градусів.
6. Готову шарлотку дістаємо з духовки, даємо трохи охолонути, потім витягаємо з форми і посипаємо цукровою пудрою. Нарізаємо шарлотку гостям порційно.

Смачного!

Аджика з кабачків і перців
Запіканка з локшини в мультиварці