На головну

салати   закуски   супи   вечеря   десерти   торти   швидко   мультиварка   заготовки

Аджика адигейська

2 серпня 2013


Адигейська кухня є кухнею гострих страв, які готуються із застосуванням всіляких приправ, спецій, гострого перцю, часнику, пряних трав. І це стосується не тільки м'ясних страв, але і кисломолочних (Самоквасов).

Найбільш поширеними м'ясними продуктами в адигейській кухні є яловичина, баранина і птах. Таке м'ясо, як свинина і конина, взагалі не вживають в Адигеї. Особливий попит також на м'ясо індички, з якої готуються другі страви тхечетлібжь і тхечетщіне. Словосполучення «тхечет» перекладається як «божа курка». Адигейці вживають страви з натурального м'яса, а от рибопродукти в їх раціоні місця майже немає.

Готують всі заправки для перших страв, другі страви і соуси тільки на вершковому маслі. Практично не вживаються в адигейської кухні баранячий, свинячий, яловичий жири. Люблять тут і квасолю. Популярний адигейський сир, взагалі молочні продукти адигейської кухні досить своєрідні.
Люблять адигейці таку приправу до м'яса, як аджика. Це густа паста з гострого перцю, часнику, пряних трав і солі. З червоного перцю виходить червона аджика, із зеленого - зелена.

Гострі перці необхідно попередньо подвялить на сонці, щоб вони позбулися вологи, тобто вийшло щось середнє між свіжим і сухим перцем. А перед тим як зайнятися їх обробленням, обов'язково потрібно надіти гумові рукавички, щоб уникнути подальшого свербіння шкіри рук.
Аджика славиться не тільки своїми смаковими якостями, вона дуже корисна, що доведено медиками. Аджика володіє противірусними властивостями, стимулює травлення і покращує обмін речовин.

Щоб приготувати аджику Адигейська, вам знадобиться:

перець гострий - 5 шт.
перці солодкі (болгарські) - 5 шт.
часник - 2 головки
зелень кінзи - 100 г
зелень петрушки - 100 г
зелень тархуну - 50 г
оцет - 4 ст.л.
олію соняшникову - 0,5 ст.
прянощі для аджики - 1 ст.л.
сіль - 2 ст.л.

Як приготувати аджику Адигейську:

1. Почнемо підготовляти всі інгредієнти для аджики із солодкого перцю. Промиваємо його, очищаємо від насіння.
2. Далі надягаємо гумові рукавички, так як будемо очищувати гострий перець. Промиваємо його, розрізаємо вздовж і видаляємо насіння. Кількість гострого перцю в рецепті вказано мінімальне. Якщо ви віддаєте перевагу аджику погостріше, збільште кількість гострого перцю за смаком.
3. Очищаємо часник.
4. Промиваємо зелень кінзи, петрушки і тархуну.
5. Тепер нам знадобиться м'ясорубка. Хоча правильніше розтирати всі інгредієнти в ступі. Але підемо шляхом простіше. Отже, закладаємо в м'ясорубку перці, часник і зелень і перемелює. Можна скористатися і блендером.
6. Додаємо до перемеленої масі прянощі для аджики, сіль, соняшникова олія і оцет. Перемішуємо.
7. Викладаємо аджику в банки і щільно закриваємо кришками. Відправляємо в холодильник як мінімум на 2 доби.
Перед вживанням перемішайте аджику.

Смачного!

Содовий хліб з шматочками шоколаду
Дитяча сирна запіканка в мультиварці
© 2015-2022  mycooking.pp.ua